Hlavní obsah

V Thajsku nabízejí k focení a mazlení ohrožené outloně i českým turistům

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Outloň je noční poloopice, krásné zvířátko, téměř plyšová hračka. Ideální objekt pro focení a pomazlení se. Má to háček. Vzhledem k neustále se rozšiřující civilizaci jsou tito tvorové ohrožení a chránění. Tým záchranného programu zdokumentoval jejich nabízení na ostrově Phuket, kam jezdí i Češi.

Foto: Lucie Čižmářová

Outloni nabízení na Phuketu. Zoo Ostrava je hlavním partnerem záchranného programu The Kukang Rescue Program, již několik let aktivity podporuje.

Článek

Problém využívání divokých zvířat pro pobavení lidí za peníze se týká i ohrožených a chráněných outloňů. Na pukhetských ulicích, plážích a v restauracích je domorodci nabízejí turistům, mezi nimi i Čechům, k vyfotografování za peníze.

Lidé, kteří tyto nelegální aktivity svými penězi podporují, však mnohdy o problému a důsledcích svého jednání jednoduše nevědí. To jen podtrhuje klíčový význam osvěty a vzdělávání pro ochranu outloňů i dalších divokých zvířat.

Když turistika zabíjí

Turisté včetně obyvatel České republiky se na svých cestách především do exotických zemí mohou velmi často setkat s nabízením divokých zvířat pro pobavení lidí, jako jsou nejrůznější pouliční show, mazlení či fotografování se se zvířaty za peníze.

Vyfocení a sdílení pro mnohé exotických a dobrodružných fotografií na internetu je hnacím motorem úbytku divokých populací. Honba za "exkluzívními" snímky může vést až k vyhubení celých populací.

Členové týmu The Kukang Rescue Program se proto vydali na ostrov Phuket v Thajsku zdokumentovat tamní současnou situaci nelegálního nabízení ohrožených a chráněných poloopic outloňů pro vyfotografování turistům za peníze. Činnost je na Phuketu, jedné z nejznámějších a nejfrekventovanějších thajských turistických destinací, poměrně častá. Outloni, které obchodníci nabízejí turistům, pocházejí hlavně z divoké přírody.

Většinou nevěděli, že jde o chráněné živočichy

„Kromě pořízení dokumentačního videa a fotografií jsme provedli i krátký průzkum mezi turisty, kteří se o nabízené outloně zajímali. Chtěli jsme zjistit, zda vědí, o jaké zvíře se jedná, že jsou outloni ohrožení a chránění. Focením se s nimi a sdílením fotografií na sociálních sítích i jinde na internetu podporují ilegální aktivity a ohrožují divoké populace těchto primátů,“ popisuje průběh a motivace monitoringu František Příbrský, ředitel organizace The Kukang Rescue Program a terénní zoolog Zoo Ostrava. Outloni, které obchodníci nabízejí turistům, pocházejí hlavně z divoké přírody.

Hlavně mít selfie

„Většina dotázaných přiznala, že o problému ilegálního obchodu s outloni a o tom, co s sebou nese, nevědí a pokud by věděli, nikdy by se s outloněm nefotili," vysvětluje Lucie Čižmářová, koordinátorka veterinární péče programu Kukang, terénní zooložka Zoo Olomouc a fotografka.

„Mezi turisty byli i tací, kteří o ohroženosti a chráněném statusu outloně věděli, ale byli k problému lhostejní a nejspíš s vidinou nadšených ohlasů na svém instagramovém či facebookovém účtu si selfie s outloněm i přesto pořídili,” dodala.

Outloni jsou noční jedovatí živočichové, kterým jsou na černém trhu velmi často vytrhávány či uštípávány zuby, aby nepokousali budoucí majitele či turisty, kteří se s nimi fotí. Dle odhadů se však až 9 z 10 outloňů odchycených v přírodě ke konečnému majiteli nedostane.

Další informace: www.kukang.org/cz/zodpovedny-turismus

Reklama

Výběr článků

Načítám