Hlavní obsah

V Sušici si o víkendu společně zazpívají

Novinky, Věra Mundlová

Devátý ročník soutěžního festivalu pěveckých sborů nazvaného Je kraj, kde voní tráva... se uskuteční o víkendu v Sušici. Organizátorem je tradičně Sušický dětský sbor, který se stal během své 43leté existence skutečným pojmem mezi hudebními tělesy.

Foto: archiv SDS

Bez přípravného oddělení by SDS neměl dostatečně velké zázemí.

Článek

O tom svědčí zejména fakt, že sušičtí dětští zpěváci pojedou reprezentovat své město i vlast do amerického Cincinnati. V tuto chvíli však mají napilno s přípravou festivalových vystoupení, v nichž se kromě hlavního sboru předvedou i malí zpěváci z přípravek. V osmi koncertech se dále představí například sbory Carmina Bona ze Zlína, pražský Pegas, či Zvezdice ze Srbska.

Celý prozpívaný víkend zahájí vystoupením pro děti z mateřských škol v pátek 20. dubna v 10 hodin a slavnostním koncertem sborů v 19.30 hodin, obojí ve Smetanově sále sušického gymnázia. Milovníci duchovní hudby jsou zváni na páteční koncert do kostela ve Zdouni, který začíná v 16 hodin a na nedělní produkci do sušického kostela sv. Václava od 11 hodin. Děti potěší svým vystoupení také seniory v Penzionu a v Domově důchodců v Sušici.

Součástí víkendu jsou i doprovodné akce, jako je odborný seminář pro sbormistry a učitele zpěvu či průvod městem s krátkým vystoupením jednotlivých hudebních těles na náměstí v Sušici, plánované na sobotní odpoledne.

Zakladatel a sbormistr Sušického dětského sboru Josef Baierl, jeho kolega Jan Pelech i ostatní spolupracovníci a zpěváci dosáhli obrovského úspěchu svou nominací na světovou přehlídku sborů v USA. V tuto chvíli však vůbec není jasné, zda se odlet na prestižní akci zdaří. Ačkoliv se děti zřekly pro následující období všech dárků, aby od rodičů získaly potřebnou částku na odlet, stále hodně peněz chybí. I když - a nebo právě proto – že všichni rozdávají radost bez nároků na honorář, jejich cesta do Ohia závisí na podpoře sponzorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám