Hlavní obsah

V šumavských řekách ubývá vody, pomohl by vydatný déšť

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delší dobu trvající vysoké denní teploty a minimum srážek se začíná projevovat na stavu vody šumavských řek.

Foto: Jan Kaše

Rozšiřující se břehy Otavy

Článek

V sobotu 24. června v 10.00 hodin byl vodní stav Otavy v Rejštejně 57 cm s průtokem 3,290 kubických metrů za sekundu, v Sušici ale pouhých 32 cm (s průtokem 4,9910 m³/s ). Ve Strakonicích je pak stav zase o něco lepší - 44 cm (4,03 m³/s).    

Ostružná, která protéká přes Velhartice, Kolinec, Hrádek  a za Sušicí se vlévá do Otavy, měla 27 cm a průtok 0,437 m³/s.

Sucho se samozřejmě projevuje i na vegetaci. Trávnaté plochy vysychají a dostatek vláhy není ani v lesích. Ve čtvrtek 22. června vydal ČHMÚ pro Plzeňský kraj výstrahu nebezpečí požáru.

„V období nepříznivých klimatických podmínek se mimo jiné nesmí v lesích, parcích i jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí stohů a polí s obilím je tento zákaz na vzdálenost 100 metrů. Je zakázána pyrotechnika, ohňostroje, a dokonce lampióny i balónky štěstí. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotiva a je zakázáno jezdit jakýmkoliv motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské a lesní stroje a technika IZS,“ varuje Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám