Hlavní obsah

V soutěži Zlatá včela slavil úspěchy včelařský kroužek Šťastného domova Líšnice

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Včelařský kroužek při obecně prospěšné společnosti Šťastný domov Líšnice, který zahájil činnost na podzim roku 2010, má za sebou velmi úspěšné jaro. Jeho člen Jirka Prachař se zúčastnil včelařské soutěže pro mládež Zlatá včela 2014 a dvakrát zabodoval.

Foto: Šťastný domov Líšnice (archiv)

Jirka Prachař, člen včelařského kroužku ze Šťastného domova Líšnice uspěl v soutěži Zlatá včela.

Článek

Poprvé se tak stalo v oblastním kole, kde Jirka Prachař obsadil 1. místo ve starší kategorii, a postoupil do celostátního kola, které proběhlo ve dnech 16. – 18. května v Nasavrkách. Tam se umístil v desítce nejlepších včelaříků z celé republiky.

„Jirka Prachař je žák Speciální základní školy v Žamberku a bydlí v Kunvaldě. O včelařství se zajímá od sedmi let a sám se stará již o tři včelstva. Je to velmi šikovný kluk, který má velkou podporu ve své rodině a v přátelích včelařích z Kunvaldu,“ řekla na adresu úspěšného včelařského reprezentanta Jana Bíba, lektorka kroužku včelařství ze Šťastného domova Líšnice.

Celostátní kolo je velmi náročné a opravdu prověří, kdo umí a kdo ne. Postupující do ústředního kola soutěže musí mít vypracovanou písemnou práci se včelařskou tematikou, kterou veřejně obhajují. A jak tedy bojoval včelař z Líšnice?

„Jirka Prachař se v této části soutěže zařadil mezi nejlepší a v ostatních disciplínách, jako je všeobecný test, mikroskopování, poznávací zkoušky z botaniky, ze včelařských pomůcek a praxe, podával vyrovnané výkony,“ pochválila svého svěřence Jana Bíba.

Soutěž Zlatá včela má poměrně bohatou historii. Organizuje a zaštiťuje ji Český svaz včelařů, ale bez velké dávky dobrovolnosti z řad organizátorů oblastních kol by nebyla tak úspěšná a mezi mladými budoucími včelaři oblíbená. Během setkání si děti porovnávají teoretické a praktické dovednosti získané při práci ve včelařském kroužku a navíc navazují kamarádství.

Dva poslední ročníky oblastního kola v pardubickém kraji se konaly ve Slatiňanech, kde jim soutěžní zázemí vytvořil Včelařský kroužek mládeže, škola, dobrovolníci z řad přátel včelařů, různých organizací a rodičů.

Úspěch Jirky Prachaře a zkušenosti z účastí v soutěži se budou líšničtí snažit uplatnit v příštím roce, kdy převezmou zodpovědnost za soutěž do Žamberka, kde Šťastný domov Líšnice s pomocí svých lektorů a přátel uspořádá oblastní kolo.

Reklama

Výběr článků

Načítám