Hlavní obsah

V sobotu zamknou vodáci Odru v Bohumíně

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučení s letošní vodáckou sezónou na řece Odře se nezadržitelně blíží. Uzamykání bohumínských meandrů proběhne už v sobotu 3. října a vodáci se s řekou rozloučí tradičním "ahóóóój". Na vodu se vyplouvá v 10 hodin od nástupního místa za hraničním mostem ve Starém Bohumíně.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Sraz účastníků je o půl desáté. Na vodáky čeká téměř sedm kilometrů tím nejkrásnějším úsekem řeky Odry – od Starého Bohumína přes chráněné meandry až do Polska. Plavba končí za soutokem Odry s Olší v polském Zabełkově, kde se účastníci mohou těšit na malé občerstvení. Řeku je možné splout na lodích z městské půjčovny. Ještě je k mání několik z nich, raft nebo dvojmístné kánoe.

„Vodáctví je u nás velmi oblíbené. Městskou půjčovnu lodí provozujeme už sedm let a těší se stále větší oblibě. I když letos splouvání Odry komplikovala kvůli suchu nízká hladina řeky, půjčovna byla v provozu prakticky celé léto každý víkend a její služby využilo přes 1400 vodáků. Sympatie si získalo i otevírání a zamykání meandrů, které pořádáme na začátku a konci sezóny. Na uzamykání máme ještě několik volných lodí, zájemci si je mohou rezervovat nejpozději do pátku 2. října do 12 hodin,“ uvedla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Miroslava Šmídová.

Rezervace probíhá na e-mailu smidova.miroslava@mubo.cz nebo telefonicky na 596 092 127. Lodě se půjčují zdarma, zaplatíte jen za přepravu lodi (kánoe - 100 Kč/ 2 osoby, raft – 200 Kč / 4 osoby). Pádla, záchranné vesty, nepromokavé lodní vaky i házecí pytlíky se půjčují k lodi zdarma. Dopravné se hradí při zapůjčení lodě.

Služby městské půjčovny lodí využilo už za dobu jejího fungování 9,5 tisíce vodáků. O chod půjčovny se od jejího založení starají starobohumínští hasiči. Letos se půjčovna dočkala vlastního zázemí. Až dosud se lodě uschovávaly ve zdejší škole. Praktická úschovna pro ni přibyla pár desítek metrů od nástupního místa pro vodáky, a to ve dvoře zrekonstruovaného bývalého Národního domu, dnes domu Pod Zeleným dubem. Náklady na její vybudování byly 190 tisíc korun. Stavbu městu pomohla uhradit dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na přeshraničním projektu radnice spolupracovala radnice s polskými Krzyżanowicemi.

Přístřešek poskytne prostor jak k uskladnění deseti lodí, tak dvanácti bicyklů. Nachází se v bezprostřední blízkosti nástupního místa pro vodáky, české i polské naučné stezky přes meandry řeky Odry a také zdejších cyklotras. Díky projektu se navíc povedlo stávající vodácké vybavení v půjčovně doplnit o dvě nafukovací kánoe a jeden čtyřmístný raft včetně vest a pádel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám