Hlavní obsah

V roli Ženy mám několik divadelních poloh, říká ochotnická herečka Jana Štěpánová

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Janě Štěpánové patří nejen klíčový hlas kroměřížské hudební skupiny Jam Tour, ale je také dlouholetou členkou Divadelního spolku Kroměříž. Hraje také v inscenaci Veroničin pokoj, která má za sebou úspěšnou premiéru a navíc uspěla i na nedávné kojetínské divadelní přehlídce.

Foto: archiv Jany Štěpánové

Jana Štěpánová si zahrála i ve filmu, naposledy to bylo ve snímku Román pro muže.

Článek

Nedávno proběhla v Kroměříži úspěšná premiéra inscenace Veroničin pokoj, která se setkala s velkým ohlasem. Jak byste hru charakterizovala?

Hra je, dle jejího autora Iry Levina, psychothriller. Podle mě je to velmi zajímavý pohled do jednoho pokoje, plný nečekaných zvratů a situací. Hrajeme ve čtvercové aréně, tudíž je i divák součástí děje a nestačí se divit, co se děje (smích). Abych to nezlehčovala, je to velmi sugestivní představení plné emocí, pochyb a překvapení, o kterém přemýšlíte ještě dlouho po návratu domů.

Kdo všechno může za úspěch, který tato inscenace sklidila?

Jednoznačně správná volba divadelní předlohy a trpělivá práce režiséra, za což mu patří velký dík. A samozřejmě výborná spolupráce celého realizačního týmu. Takovéto představení nestojí jen na hercích. Technická podpora celého představení je nenahraditelnou složkou úspěchu. Takže dík i zvukařům a osvětlovačům… Sešly se prostě v jednom představení všechny potřebné atributy kvalitní realizace - námět, režisér, herec a zpracování… Zní to jednoduše, ale je to to nejtěžší a nejzáludnější.

Pokud vím, tak máte v inscenaci více rolí, a to nejen hereckých…

Tak, jsme ochotnický spolek, tudíž děláme vše ochotně a s láskou k divadlu. Mé jméno je spojeno kromě postavy Ženy také s návrhem a realizací scény, návrhem plakátu a programu. V roli Ženy mám několik divadelních poloh, ale ty bych teď nerada představovala, aby divák nepřišel o moment překvapení.

Krátce po premiéře jste odjeli na přehlídku Divadelní Kojetín, kterou jste s přehledem vyhráli. Přivezli jste si sedm cen, což hodně znamená. Co jste se dozvěděli od poroty?

K našemu potěšení nás porota moc pochválila. Jednak za to, že se snažíme inscenovat divadelní hry, které jsou méně známé, nebo na ochotnických prknech ještě nebyly uvedené, a taky za důslednou realizaci celého představení. „Nadstandartní herecké kvality vašeho souboru jsou nám léta známé, k tomu se není potřeba vyjadřovat, ale jak to děláte, že vždycky dovezete tak zajímavou hru a tak výborné mladé herce?“ - No řekněte, takovéto hodnocení musí člověka potěšit a nakopnout ho do další práce!

Úspěch v Kojetíně vás nominoval na národní přehlídku amatérských souborů PIKNIK Volyně, která proběhne v květnu. Těšíte se?

Jasně, že se těšíme! Na tuto přehlídku se sjíždí divadelníci z celé republiky. Tak budeme mít možnost ukázat naše představení nejen novému publiku, ale nabídnout ho i pro jiné pořadatele a festivaly. Z Volyně už je jen krůček na Jiráskův Hronov, což je mezinárodní přehlídka toho nejlepšího, co se v daném roce na amatérských divadelních prknech urodilo. Naposledy jsme na této žatvě náš spolek a město Kroměříž zviditelnili v roce 2012 s dramatem Mikve. Tak nám držte palce!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám