Hlavní obsah

V Rebešovicích měli hody. Babské

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Rebešovice a stárky pořádaly ve dnech 1. a 2. září tradiční babské hody. V pátek odpoledne stárky jako obvykle obešly všechny rebešovické domácnosti a pozvaly na hody. Hlavním hodovým dnem pak byla sobota.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Stárky a další účastníci hodů se sešli na Zámečku. Odtud se všichni vydali na pochod obcí. Na jeho začátku se zastavili u starosty Rebešovic Stanislava Němce. Stárky nejprve vyzpívaly starostu a požádaly ho o udělení hodového práva.

Ten k tomu přistoupil zodpovědně a než právo udělil, připomněl základní artikule, které je třeba dodržovat. Zdůraznil zejména nutnost mít dostatek dobrého jídla a pití, dobrou náladu a zákaz zpívat falešně. Po předání hodového práva následoval tanec za doprovodu dechové hudby Střeličáci, vedené kapelníkem Vojtěchem Bezouškem.

Po tanci následovalo menší občerstvení a po něm krojovaný průvod pokračoval obcí se Střeličáky. Večer se pak konala hodová zábava. K tanci i poslechu hrála brněnská skupina Panorama Band, vedená kapelníkem Tomášem Hruškou.

Reklama

Výběr článků

Načítám