Hlavní obsah

V rámci série Hudebních pátků v Renesančním dvorku vystoupí světový kytarový virtuos Štěpán Rak 

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tento pátek 27. července od 18 hodin se v Klatovech v Renesančním dvorku ve Vídeňské ulici uskuteční koncert světového kytarového virtuosa, skladatele a profesora pražské AMU Štěpána Raka. Cyklus hudebních koncertů pořádá Městské kulturní středisko v Klatovech.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V rámci série Hudebních pátků v renesančním dvorku vystoupí světový kytarový virtuos Štěpán Rak

Článek

Pořad je věnován ke 100. výročí vzniku Československa. Zazní „Vzpomínka na Prahu" inspirovaná básní Vítězslava Nezvala, která symbolizuje lásku k domovu, „Sloky o Praze" a symfonické básně Bedřicha Smetany „Vltava“.

Na koncertu provede Štěpán Rak instrumentální zpracování oblíbených písní našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka "Ach synku, synku" a „Teče voda teče". Podobným způsobem představí výběr z písní Karla Hašlera „Dobro a Zlo" - kytarová kreace zpracovaná v kontextu dramatických událostí od vzniku Československa až po jeho rozdělení na dva samostatné státy. Zazní instrumentálně zpracovaná slovenská lidová píseň „Ej, okolo Levoči", Československá státní hymna: „Kde domov můj" a „Nad Tatrou sa blýská".

Štěpán Rak (nar. 8. 8. 1945) je světový kytarový virtuos, skladatel a profesor pražské AMU. Po studiích na pražské konzervatoři a Hudební fakultě múzických umění v Praze začal pracovat jako učitel hudby na lidových školách umění. V roce 1982 se stal prvním pedagogem AMU, který se zde věnoval kytarové hře. V roce 2000 byl Štěpán Rak jmenován historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary České republiky. V roce 2001 byl jako první kytarista na světě pozván k sólovému vystoupení na slavné moskevské konzervatoři P. I. Čajkovského. V témže roce vystoupil společně s Alfredem Strejčkem v Mexiku s koncertním projektem k poctě J. A. Komenského VIVAT COMENIUS. Bylo to již čtvrté společné turné těchto umělců po americkém kontinentu.

V roce 2002 vystoupil Štěpán Rak opět na moskevské konzervatoři a na prestižním světovém festivalu Moskevský podzim. K třiasedmdesáti zemím, které do té doby se svou kytarou navštívil, přibylo v tom roce ještě Japonsko. V roce 2003 vyšla kniha Jaroslavy Urbanové a Štěpána Raka KYTARA, MÁ LÁSKA. Je věnována velké osobnosti, zakladateli české kytarové školy, profesoru Štěpánu Urbanovi.

V únoru 2004 byl Štěpán Rak pozván na koncertní vystoupení jako první český kytarista do Číny. Během roku 2005 navštívil se svou kytarou řadu zemí i mnoho míst naší republiky v rámci oslav svého jubilea. Koncem listopadu 2007 oslavil koncertem na HAMU spolu se svými absolventy čtvrtstoletí kytary, kterou v roce 1982 na HAMU založil.

Významným okamžikem v roce 2007 bylo vystoupení ve Florencii v Galerii Uffizi, kde společně s Alfredem Strejčkem provedli Komenského Obecnou poradu před obrazem Komenského od samotného Rembrandta. Štěpán Rak je osobností, která si své posluchače podmaní intenzitou prožitku, interpretačním mistrovstvím a absolutním splynutím interpreta a skladatele v jedné osobě, s duší hudby.

Společně se Štěpánem Rakem v Klatovech vystoupí akustické hudební seskupení BOHEMICA s Danielem Krobem - uznávaným kytaristou, zpěvákem a skladatelem.

Koncert se uskuteční od 18 hodin v domu čp. 66 Vídeňská ulice. V předprodeji je pouze omezený počet vstupenek. Další vstupenky budou k prodeji i na místě přímo před koncertem. Prodej vstupenek začíná 30 minut před začátkem představení.

Vstupenka na koncert stojí 150 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám