Hlavní obsah

V projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět byly děti aktivní

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 26. listopadu v 10.00 hodin se sešly nejlepší týmy vyhodnocených základních a středních škol Moravskoslezského kraje v restauraci Venuše v Ostravě-Hrabůvce, aby jejich členové převzali ocenění za sběr elektroodpadu a sběru baterií v rámci projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.

Foto: Josef Zajíc

Zástupce deseti nejlepších škol přivítala náměstkyně hejtmana MSK pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Článek

Do programu Recyklohraní, jehož cílem je vést mladou generaci k předcházení vzniku odpadů a učit se jej třídit, je v České republice zapojeno 3 780 mateřských, základních a středních škol (v Moravskoslezském kraji 420).

Školy v letošním roce k recyklaci předaly přes 19 tun drobného vysloužilého elektra a zapojily se do plnění pěti osvětových úkolů.

Náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová spolu s Hanou Ansorgovou, ředitelkou Recyklohraní, o.p.s., Janou Čechovou, PR manažerkou Open Communication, s.r.o, a s dalšími organizátory soutěže společnosti Asekol předala diplomy a odměny zástupcům nejaktivnějších škol.

Desítka oceněných škol Moravskoslezského kraje si odnesla i body na svá školní konta Recyklohraní, za které si pak ve speciálním katalogu odměn mohou objednat například knihy, učební a sportovní pomůcky nebo hry.

„V Moravskoslezském kraji se zvyšuje počet a dostupnost sběrných míst, kde je možné vysloužilé elektro odevzdat. Díky tomu se sběrové výsledky zlepšují. Ve školách se pracuje na osvětě. Také ekologicky vzdělaní žáci a studenti dobře působí na své okolí a na rodiče. V tom hrají projekty, jako je Recyklohraní, velkou roli,” řekla Jarmila Uvírová.

Nejaktivnějších školy Moravskoslezského kraje v roce 2019:

Kategorie A - nejaktivnější školy ve sběru - absolutní pořadí: 1. místo - Základní a Mateřská škola Hlavnice - 1523 kg elektrospotřebičů vytříděných za leden až říjen 2019 - 25,81 kg na žáka.

Kategorie B - nejaktivnější velké školy ve sběru. Byly hodnoceny velké školy nad 300 žáků v přepočtu kilogramů na žáka školy ve stejném období: 1. místo - Základní škola a gymnázium Vítkov - 793 kg - 2,46 kg na žáka.

Kategorie C - Skokan roku (absolutní pořadí). Nejvyšší meziroční nárůst ve sběru drobného elektra: 1. místo - Základní škola Opava-Kylešovice.

Kategorie D: Školy aktivní v osvětě. Za příkladný sběr drobných elektrozařízení a aktivitu při plnění osvětových úkolů organizátoři udělili diplom: Základní a mateřské škole Frýdek-Místek, Lískovec, Základní a mateřské škole Kobeřice, Základní škole Orlová-Lutyně, U kapličky, Základní a mateřské škole Těrlicko-Hradiště, Základní škole Břidličná.

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky a studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé České republiky o problémech životního prostředí a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tematikou. Pedagogičtí pracovníci mohou ke své práci využívat učební materiál tzv. Ekoabecedy.

Hlavními partnery Recyklohraní jsou společnosti Asekol, a.s, Ecobat, s.r.o. a Elektrowin, a.s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám