Hlavní obsah

V přízemí krnovské radnice je nově defibrilátor

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský úřad v Krnově zakoupil automatický externí defibrilátor, který je od 1. listopadu umístěn v přízemí radnice naproti podatelny. K jeho použití bylo proškoleno sedmnáct zaměstnanců.

Foto: Tomáš Gaudek

Automatický defibrilátor je umístěn na zdi naproti podatelny.

Článek

„U zástavy srdce je důležitá rychlost. Rozhodli jsme se proto zakoupit automatický externí defibrilátor, který je určený k poskytnutí neodkladné pomoci,“ vysvětlila bezpečnostní referentka městského úřadu Věra Vaňková.

V případě použití defibrilátor nejprve zachránce navede k umístění elektrod na hrudník postiženého, čímž monitoruje rytmus jeho srdeční činnosti. Získaná data pak přístroj vyhodnotí a sám určí i to, zda dojde k defibrilačnímu výboji. O všech krocích defibrilátor akusticky informuje zachránce.

„Defibrilátor se používá při podezření na srdeční zástavu u pacienta se zjevnou zástavou krevního oběhu, která je definována bezvědomím, absencí normálního dýchání a absencí pulsu nebo známek krevního oběhu,“ popsala Věra Vaňková.

Automatický defibrilátor už mají několik měsíců k dispozici ve svém voze také strážníci městské policie, ti ho zatím použili jednou.

„Do konce listopadu bude další přístroj umístěn také do zásahového vozidla krnovských dobrovolných hasičů,“ doplnila Věra Vaňková s tím, že pokud se pacientovi dostane první pomoci do jedné minuty po náhlé srdeční zástavě, má devadesátiprocentní naději na přežití, s každou další minutou čekání na odbornou lékařskou pomoc však tato šance klesá. Uplyne-li od nehody do poskytnutí první pomoci a defibrilace 10 až 12 minut, snižuje se šance na záchranu na 2 až 5 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám