Hlavní obsah

V Příbrami začala rekonstrukce mostu přes Litavku na silnici do Lazce

Novinky, Jiří Kubík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostním poklepáním na základní kámen zahájil v úterý 17. června hejtman Středočeského kraje Josef Řihák rekonstrukci mostu přes Litavku na silnici číslo III/1189 v Příbrami.

Foto: Jiří Kubík

Poklepání na základní kámen budoucího nového mostu přes LItavku v Příbrami.

Článek

Spolu s hejtmanem Řihákem na žulový monolit kladívkem udeřili i místostarosta Příbrami Ivan Šedivý a výkonný ředitel dodavatelské firmy Bögl a Krýsl Jiří Daňhelka.  

„Jsem rád, že po letech slibů a odkladů konečně v Příbrami vyřešíme problém, který v těchto místech vzniká při každé významnější povodni. Stávající most je příliš nízký. Při zvýšeném průtoku vody v korytě potoka tvoří překážku, na kterou se zachycují větve a další nepořádek. Most tak způsobuje vzestup vody, která se rozlévá přes vozovku a způsobuje škody na přilehlých komunikacích a nemovitostech. Děkuji zastupitelům města Příbrami, že schválili výkup potřebných pozemků a že může stavba začít,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.  

Investorem stavby je Středočeský kraj. Dodavatelem, který zakázku získal ve výběrovém řízení, je komanditní společnost Bögl a Krýsl. Stavba bude dokončena nejpozději do 30. listopadu 2014. Cena díla je přibližně 10,6 miliónu korun. Projekt je spolufinancován z Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy, výše dotace činí přibližně 9 miliónů korun.  

„Jde o jednu z posledních akcí spolufinancovaných z ROP Střední Čechy. Tento fond se nám podařilo již vyčerpat, všechny peníze, které jsme měli k dispozici, jsou již smluvně vázány na realizované projekty,“ vysvětlil hejtman Josef Řihák.  

Opravený most přes Litavku v Příbrami převede stoletou vodu s rezervou 0,5 metru. Tato rekonstrukce tvoří část protipovodňových opatření v Příbrami.  

„Po dobu rekonstrukce musí občané počítat s tím, že provoz bude převeden na objízdné trasy. Předem se omlouvám za případné komplikace, které stavba lidem v okolí způsobí. Odměnou za malé nepohodlí bude nový most, který už nebude způsobovat záplavy v této části města,“ doplnil hejtman Josef Řihák.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám