Hlavní obsah

V přerovském muzeu startuje doprovodný program k výstavě Příběhy z pravěku

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhy z pravěku, tak zní název nové výstavy přerovského muzea, kterou zahájila slavnostní vernisáž 2. listopadu 2018. Jak již bývá v Muzeu Komenského v Přerově zvykem, doplní i tuto výstavu jak nový lektorovaný edukační program, tak odborné přednášky a komentovaná prohlídka výstavy.

Foto: Lucie Mazáčová

Nový edukační program k výstavě Příběhy z pravěku. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Edukační program bude opět plný interaktivních aktivit a nevšedních zážitků. „Tentokrát žákům hravou formou odhalíme nejen nejnovější vědecké poznatky z oblasti archeologie, ale také upozorníme na množství omylů a mýtů, které dodnes kolují v knihách i učebnicích,“ sdělila muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

Program zároveň připomene řadu již legendárních, ale i méně známých knih, jejichž děj se v pravěku odehrává nebo se tímto obdobím jinak zabývají.

Pravěké kultury vždy lákaly spisovatele a filmaře k tomu, aby se jimi inspirovali k vytvoření více či méně pravdivých příběhů. Některé skutečnosti z příběhů „zmizely“ kvůli lepší zápletce, jiná fakta v příbězích chybí, jelikož se na moderní vědecké objevy teprve čekalo.

Jakých nejčastějších omylů se autoři příběhů z pravěku dopouštějí? Jaké mýty dodnes mezi lidmi přežívají, přestože byly již mnohokrát vyvráceny? Na tyto a další otázky žákům a studentům odpoví právě nový edukační program Příběhy z pravěku.

„Žáky čeká skupinová badatelská práce, ve které se budou odhalovat nepravdy, které o pravěku kolují. Jak vypadali a jak žili neandrtálci? Jak se lovil mamut? Jak a proč zemřela tajemná žena z Hlinska na Přerovsku, kdo zavraždil muže z ledovce? Jak žili lidé kultury zvoncových pohárů a kdo ve skutečnosti byli Bójové? To vše odhalí nový edukační program, který je určen zejména starším žákům základních škol a studentům gymnázií a středních škol,“ doplnila Trtíková.

Na své si přijdou ovšem nejen žáci a studenti. Již příští týden se můžou všichni návštěvníci těšit na první přednášku k výstavě na atraktivní téma Rekonstrukce podoby pravěkých lidí moderními metodami v podání Mgr. Evy Vaníčkové, antropoložky a kurátorky sbírkových fondů Moravského zemského muzea v Brně – Centra kulturní antropologie (pavilon Anthropos).  

Jedním z výsledků její činnosti v Laboratoři antropologické rekonstrukce (ve spolupráci se sochařem Ondřejem Bílkem) je v současnosti asi nejdokonalejší rekonstrukční figurína neandertálce, kterou mají návštěvníci přerovského muzea možnost obdivovat právě na výstavě Příběhy z pravěku.

Přednáška spolu s obrazovou prezentací se bude týkat moderních metod antropologické rekonstrukce podoby nejen zmíněného neandertálce, ale také muže z keltského oppida Závist a dalších konkrétních pravěkých lidí, jejichž kosterní pozůstatky archeologové nacházejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám