Hlavní obsah

V přerovské Precheze chytili dravce, který se ztratil sokolníkům z letiště

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi pohotově se zachoval Miroslav Majčin, pracovník v areálu přerovské firmy Precheza, a. s., který odchytil dravce s koženými poutky na nohou. Později se zjistilo, že jde o raroha loveckého, uniklého sokolníkům Armády ČR z nedalekého letiště.

Foto: Adolf Goebel

Raroh lovecký odchycen v přerovské Precheze.

Článek

Raroh lovecký patří k nejcennějším sokolnickým dravcům. Jeho domovinou jsou severské oblasti Evropy, Asie a Severní Ameriky. Je převážně bílý s černě kropenatou kresbou, což je ideální zbarvení pro zasněžené pláně s řídkou vegetací. S výjimkou Kanady jsou tito ptáci přísně chráněni a nesmějí se odchytávat pro sokolnické účely. Sokolníci mají své chovy.

Z podobného chovu byl i tento raroh lovecký, který pracuje pro Armádu České republiky a jeho úkolem je vyhánět z letiště ptáky, kteří představují hrozbu leteckého provozu.

Nalezený raroh nedezertoval poprvé, ale vždy byl velmi rychle dohledán podle signálu své vysílačky, kterou je vybaven pro podobný případ. Ta však selhala, a proto bylo velké štěstí, že se ho podařilo nalézt a odchytit. Naštěstí byl velmi krotký. Jednalo se o samečka ve věku 7 let a do pravděpodobného odchodu do důchodu mu chybí ještě 3 roky.

Ornitology jeho návštěva Prechezy zase tolik nepřekvapila. Podle Adolfa Goebela, jednatele Moravského ornitologického spolku, se v areálu přerovské chemičky objevují dravci poměrně často. Její vysoké komíny využívají např. sokoli stěhovaví k odpočinku, lovu i zimování. Na přilehlých odkalištích hnízdí motáci pochopi a občas tam loví vážky i vzácný ostříž lesní. V areálu každoročně hnízdí poštolky obecné a průlety krahujců obecných nebo kání lesních nejsou také žádnou vzácností. V přerovské Precheze byl opakovaně pozorován i raroh velký a jednou dokonce i orel mořský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám