Hlavní obsah

V Praze byly vyhlášeny nové památné stromy

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva nové duby rozšířily počet vyhlášených památných stromů v Praze na 192 jedinců. Dub ve Slavíčkově ulici má spojitost s významným sochařem Stanislavem Suchardou a Spolkem výtvarných umělců Mánes. Druhý dub v Libni nás upoutá především svým vzrůstem.

Foto: Aleš Rudl

Dub letní v ulici Slavíčkova

Článek

Počet památných dubů v Praze se rozrostl na 119 jedinců. Na druhém místě jsou lípy s 35 jedinci, dále je vyhlášeno 13 jasanů, ale najdeme zde i spoustu dalších druhů dřevin, např. tis, cedr nebo olši.

Nový památný dub letní roste v Bubenči ve Slavíčkově ulici na zahradě u domu čp. 151. Dub má význam kulturně historický, ale důležitý je i svým vzrůstem. Novorenesanční vilu, u které roste, nechal postavit Stanislav Sucharda (1866-1916), což byla jeden z nejvýznamnějších osobností českého sochařství přelomu 19. a 20. století. Jeho vrcholným dílem byl pomník Františka Palackého, který je umístěn na Palackého náměstí. Na sousoší pracoval Sucharda plných 14 let.

Strom roste na zahradě vily, která Suchardovi sloužila jako ateliér a kde se scházela společnost jeho přátel ze Spolku výtvarných umělců Mánes. Ten byl založen v roce 1897 a udává se, že to bylo přímo pod tímto dubem. Hlavním účelem spolku bylo diskutovat a přednášet o umění a to jak českém, tak i evropském. Byl pojmenován po malíři Josefu Mánesovi.

Statný dub má obvod kmene 260 cm a dlouhý rovný kmen nese kulovitou korunu sahající až do výšky 25 metrů. Pěkně je vidět od železničního přejezdu křižujícího Pelléovu ulici.

Další nový památný dub letní najdeme v Libni v ulici Pod Labuťkou. Dub roste pod svahem vrchu Labuťka, na kterém dříve bývaly vinice. Solitérní dub má bohatě větvenou rozložitou korunu, která se místy sklání skoro až k zemi. Její šířka je 20 metrů. Rýhy v borce kmenu jsou porostlé zelenými řasami, což při detailním pohledu působí velmi zajímavě. Obvod jeho kmene má rovných 300 centimetrů a strom je důležitým prvkem zeleně.

I dalších 190 památných stromů, které již dříve vévodili městu, je živými svědky historie a mnohdy nás překvapí svým vzrůstem. Které to jsou a kde je najdeme? Na tuto otázku vám odpoví internetové stránky www.prazskestromy.cz, na kterých je kromě spousty zajímavostí umístěna i galerie stromů, kde jsou jedinci zachyceni v různých ročních obdobích. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám