Hlavní obsah

V Poličce chystají již 10. ročník soutěže pro mladé umělce vzdávající hold Bohuslavu Martinů

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním májovém týdnu se uskuteční přehlídka 308 nejúspěšnějších hudebníků, výtvarníků a tanečníků ze základních uměleckých škol, hudebních gymnázií a konzervatoří z celé republiky, a to v rodišti slavného hudebního skladatele Bohuslava Martinů.

Foto: Alena Zavoralová

Choreografie s názvem Dívka s květinou na hudbu B. Martinů.

Článek

Celostátní přehlídku Mládí a Bohuslav Martinů pořádá poličská Základní umělecká škola Bohuslava Martinův Poličce. Za dobu konání se z poměrně nenápadné akce regionálního charakteru stala celostátně vyhledávanou.

”V roce 2015 došlo k rozdělení soutěžních kategorií do dvou pravidelně se střídajících celků. Jednu skupinu tvoří kategorie zpěv, hra na dechové nástroje, taneční a výtvarná, druhou pak kategorie hra na klavír, smyčcové nástroje a literárně dramatická. Tyto celky se střídají jedenkrát za dva roky. Do Poličky se poté každoročně sjíždí asi na tři stovky účastníků z celé republiky,“ uvedla ředitelka školy Gabriela Vraspírová Vorbová. 

„Pro odbornou veřejnost patří mezi uznávané soutěže a těší se velké přízni jak dětí, tak pedagogů základních uměleckých škol, hudebních gymnázií i konzervatoří. Nás, organizátory, velmi těší tak velký zájem nejen o přehlídku, ale zejména o dílo Bohuslava Martinů, který se tak dostává lépe do povědomí malých hudebníků, tanečníků, dramatiků i výtvarníků, protože interpretace díla našeho rodáka nebo tvorba na téma či hudbu z jeho díla stála na počátku a je základní myšlenkou této přehlídky. Poměrně zajímavé je celkové číslo 2 560 účastníků a po letošním ročníku se dostaneme k celkovému číslu 2 868,“ dodala.

Pobyt v Poličce je pro mladé umělce inspirativní a často jej využívají také k návštěvě různých památek souvisejících se slavným skladatelem. Unikátním místem je Rodná světnička Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba (36 metrů nad plochou náměstí), kde se roku 1890 světoznámý umělec narodil. Dále pak Centrum Bohuslava Martinů s muzikologickým oddělením a unikátní sbírkou věnovanou životu a dílu slavného rodáka.

Účastníci v letošním roce soutěží v kategoriích: vokální, hra na dechové nástroje - v těchto je otevřena vždy otevřena i kategorie komorní hry, resp. komorního zpěvu, dále kategorie taneční a výtvarná. Celá přehlídka je volně přístupná veřejnosti.

Přehlídka bude završena koncertem nejlepších účastníků 4. května v 17.00 hodin ve velkém sále Tylova domu. Nejen pro účastníky, ale i pro veřejnost jde o možnost setkat se s interpretací díla poličského rodáka na vysoké úrovni – mnoho účastníků přehlídky patří k laureátům prestižních soutěží a někteří z nich se později věnují studiu např. na hudebních akademiích jak u nás, tak v zahraničí. Celé tři dny bude ve foyer Tylova domu k zhlédnutí výstava výtvarníků, kteří svá díla letos zaslali.

Hlavním organizátorem je Základní umělecká škola B. Martinů Polička, která tímto děkuje: Městu Polička, za veškerou podporu přehlídky MBM, Pardubickému kraji a hejtmanu JUDr. Martinu Netolickému, Ph.D., Nadaci Bohuslava Martinů a všem sponzorům, kteří se rozhodli přehlídku podpořit (Medesa, Inter Meta, Ravensburger, Hudebnikum.cz, Clarina Music, Dřevozávod Pražan, Míchárna Ubušínek, STV Group, Yamaha, Unet, Notovna.cz aj.).

Reklama

Výběr článků

Načítám