Hlavní obsah

V Plzni zapálí svíčky za zemřelé děti

Novinky, Karel Šimr

Pod názvem Zapalme svíčku proběhne letos v České republice poprvé připomínka Světového dne památky zesnulých dětí. Také Plzeň se připojí k desítce míst, kde se lidé v neděli 11. prosince sejdou k otevřeným setkáním.

Foto: Karel Šimr

zapalování svící

Článek

V Plzni na zesnulé děti budou vzpomínat od 18 hodin v KVK centru v Plzni na Skvrňanech (Malesická 10). Pořadatelé zvou na čtení z knihy J. Halbrštátové Co s tím o zkušenostech matky po smrti dcery. To doprovodí vystoupení žáků Základní umělecké školy Terezie Brzkové. Po symbolickém zapálení svící bude následovat beseda s Marií Pivoňkovou a Milenou Harmáčkovou, regionálními laickými poradkyněmi občanského sdružení Dlouhá cesta.

Právě toto sdružení letos zapsalo Světový den památky zesnulých dětí i do českého kalendáře. Celosvětový řetězec Zapalme svíčku vychází z tradice mezinárodní organizace Soucitní přátelé. Poprvé byl organizován v roce 1997 ve Spojených státech. Světový den spojuje rodiny a přátele po celém světě. Svíčky se zapalují vždy druhou neděli v prosinci v 19 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla.

"Se smrtí dítěte se nemůžete smířit nikdy, musíte se s ní naučit žít. Důležité pro rodiče je ale vědět, že nejsou sami. Pojďme se společně zastavit a zapálit svíčku - na veřejných setkáních nebo třeba doma," říká Marie Pivoňková, poradkyně Dlouhé cesty z Domažlicka.

Smyslem akce je nejen uctít památku zesnulých dětí, ale také zvýšit vnímavost veřejnosti vůči potřebám jejich blízkých a vytvořit prostor k vzájemnému sdílení zkušeností a vyjádření sounáležitosti.

Občanské sdružení Dlouhá cesta vzniklo v roce 2005 z iniciativy maminek, které chvíle spojené s odchodem dítěte prožívaly společně. Jeho posláním je pomáhat rodičům, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám