Hlavní obsah

V Plzni bude Mikuláš chválit a nadělovat, nikoli kárat

Novinky, Alena Lochmannová

Předvečer 6. prosince je velkou chvílí pro všechny malé děti i jejich rodiče. Do celé řady domácností zavítá v doprovodu čerta a anděla Mikuláš, který přijde děti obdarovat za jejich způsobné chování v uplynulém roce, nebo pokárat za rošťácká provinění. V Plzni však Mikuláš pouze chválí a naděluje.

Foto: Lucie Nováčková

Do plzeňského Parkhotelu vyšle za dětmi centrální obvod Plzeň 3 v úterý 7. prosince Mikuláše s čertem a andělem.

Článek

Do plzeňského Parkhotelu vyšle za dětmi centrální obvod Plzeň 3 v úterý 7. prosince Mikuláše s čertem a andělem. Právě pod záštitou plzeňského centrálního obvodu se zde koná již tradiční Mikulášská besídka. Besídka bude zahájena v 9 hodin a předpokládaný konec je naplánován okolo 11. hodiny.

Pro děti navštěvující mateřské školy na území centrálního obvodu jsou připraveny balíčky plné sladkých překvapení. Mikuláš vyslaný centrálním obvodem totiž nekárá, ale chválí a naděluje.

„Mikulášskou besídku náš obvod připravuje každý rok. Tentokrát se děti mohou těšit kromě sladkostí také na moderátora Jirku Pelnáře, pohádkové vystoupení kouzelníka Kamila Burdy a samozřejmě na Mikuláše a jeho doprovod, který bude chodit mezi dětmi,“ uvádí starosta centrálního obvodu Jiří Strobach.

Mikulášská tradice se krajově i národnostně velmi liší. V Německu namísto našeho čerta chodí Mikuláš v doprovodu čeledína Ruprechta. Ve východních zemích můžete nalézt vyobrazení Mikuláše, kde je biskup znázorňován jako holohlavý muž, což výrazně kontrastuje s tolik typickým středoevropským vyobrazením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám