Hlavní obsah

V plastožroutí soutěži nasbírali nejvíce petvíček školáci z Velkého Března

Novinky, Libuše Miarková

Chlapci a děvčata z Velkého Března jsou pravidelnými účastníky environmentální soutěže Nakrmte Plastožrouta. Organizuje ji zlínská společnost Jelínek-Trading a před několika dny oznámila vítěze šestého ročníku.

Foto: archiv firmy Jelínek-Trading Zlín

Plastožrout – maskot environmentální soutěže zlínské společnosti Jelínek-Trading.

Článek

Hlavní výhra tentokrát putuje právě do Velkého Března. Zatímco děti z místní základní a mateřské školy předloni nasbíraly 394 kg petvíček, v loňském roce nashromáždily 943 kg. Letos do sběrného místa v Rynolticích putovalo 1171 kg. 

„Z vítězství se samozřejmě radujeme,“ uvedla Lenka Šidáková, školní koordinátorka environmentální výchovy.

„Víčka sbíraly děti i se svými rodiči a přáteli. Zatímco žáci a děti předškolního věku je průběžně přinášeli do školy, dospělí většinou využívali sběrné místo v prodejně COOP. Naplněné pytle pak ochotný tatínek Václav Mikesch zdarma dovezl do výkupu a my jsme za ně obdrželi 8689 korun. Tuto částku, obohacenou o finanční odměnu 2000 korun za výhru v plastožroutí soutěži, jsme 23. června věnovali našemu kamarádovi Martinu Maredovi z Jižních Čech. Má dětskou mozkovou obrnu a opět se chystá do klimkovických lázní na léčbu, jež není hrazena zdravotními pojišťovnami v České republice,“ dodala Lenka Šidáková.

Desítka nejlepších sběračů v plastožroutí soutěži 2016/2017: 

1.      ZŠ Velké Březno, Školní ul. (1 171 kg) 

2.      ZŠ Rýmařov, Jelínkova ul. (718 kg)

3.      ZŠ T.G. Masaryka Bystřice pod Perštejnem, Tyršova ul. (695 kg)

4.      ZŠ Žďár nad Sázavou, Palachova ul. (680 kg)

5.      Spolek rodičů žáků při ZŠ Znojmo, ul. Mládeže,(500 kg) 

6.      ZŠ Vyškov, Nádražní ul. (460 kg) 

7.       KPŠ při ZŠ Prostějov, Majakovského ul. (440 kg) 

8.       Rada rodičů dětem při ZŠ Úsov, Školní ul. (440 kg)

9.       Spolek při ZŠ Ostrava – Zábřeh, Horymírova ul. (420 kg)

10.     ZŠ a MŠ Olšany u Prostějova (420 kg)

Z recyklovaného materiálu se vyrábějí kompostéry

Účastníci letošního ročníku plastožroutí soutěže nasbírali přes sto tun petvíček.

„Zájem nepolevuje, naopak. Aut, která přivážejí plné pytle do tří sběrných míst v Křelově, Vrbně pod Pradědem a Rynolticích, přibývá,“ uvedl Pavel Rosman, jednatel zlínské společnosti Jelínek–Trading. Její závod v Křelově zpracovává největší množství petvíček z celkového nasbíraného množství.

„Finální recyklát pak expedujeme kolegům ve Vrbně pod Pradědem, kde z něj zhotovují kompostéry,“ uvedl Jakub Pospíšil, ředitel křelovského závodu Jelínek-Trading. „Měsíčně zpracujeme 500 tun plastu – zejména polypropylénu. Zaměřujeme se i na technické plasty a také na polyetylén, z něhož jsou zhotovena právě petvíčka. Většímu přísunu materiálu určeného k recyklaci se nebráníme, měsíční výrobní kapacitu jsme schopni navýšit až o 300 tun. Plast k dalšímu zhodnocení vykupujeme z České republiky, Slovenska, Polska, Rakouska, Německa a také například z jižního Švédska nebo Španělska,“ dodal Jakub Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám