Hlavní obsah

V Pištíně se bude vařit, péct, smažit a - hodovat

Novinky, Petr Pokorný

Pištín na Českobudějovicku, Vesnice Jihočeského kraje roku 2017 a jedna z devíti historických obcí Zbudovských Blat, bude v sobotu 4. května dějištěm letošního ročníku oblíbené venkovské kulinářské přehlídky Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin.

Foto: Petr Pokorný

Loňský ročník přehlídky Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin v Pištíně na Českobudějovicku.

Článek

Akce, doplněná pestrým kulturním programem, se uskuteční v pištínském sportovně rekreačním areálu od 13 do 23 hodin.

„Tato akce získala řadu příznivců už při svém zrodu. Její obliba rok od roku roste spolu s návštěvností a postupem času získala renomé, které již překročilo hranice jižních Čech. Díky podpoře evropského Programu rozvoje venkova, Celostátní sítě pro venkov, Místní akční skupiny Rozkvět, Jihočeského kraje, Jihočeské centrály cestovního ruchu i dalších institucí a organizací, máme možnost postupně zkvalitňovat nabídku přehlídky i doprovodného programu, v němž si něco svého najde každá věková kategorie návštěvníků,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Pištínské Vaříme, pečeme a smažíme… se tak stalo nedílnou součástí nejvýznamnějších regionálních akcí zaměřených na propagaci pěstitelů, producentů a zpracovatelů kvalitních tuzemských potravin.

„Na úspěšném pořadatelství této přehlídky se společně podílejí všechny obecní organizace a spolky, což jí dává punc originality a lidové veselice připomínající místní tradice a zvyky,“ poznamenala Milada Vopálková, projektová manažerka Místní akční skupiny (MAS) Rozkvět.

Úspěšný kulturně-společenský projekt obce Pištín souběžně navazuje na tematicky podobně zaměřený, letos již sedmnáctý, ročník chelčicko-lhenických Slavností květů. Vedle tradičních tras bude pro účastníky cyklojízdy vyznačena doplňková trasa, která je zavede do Pištína. Že jde sice o menší, ale svým charakterem zcela originální o velmi úspěšnou akci, zaměřenou na již zmíněnou tematiku regionálních potravin a výrobků z nich, dokládá i počet návštěvníků, kterých je běžně dvakrát více než stálých obyvatel obce.

„Součástí pestrého doprovodného programu budou vedle ochutnávek a prezentací potravin, informačního místa Celostátní sítě pro venkov či unijního Programu rozvoje venkova nebo projektu Chutná hezky. Jihočesky!, také různá zábavná stanoviště a hry pro děti,“ doplnil starosta. Chybět samozřejmě nebude hudba a tanec. Něco ze své činnosti předvedou například také rybáři, hasiči nebo záchranáři. Prezentovat se zde bude i potravinářská produkce obcí z dalších krajů České republiky.

Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška má „pištínské vaření“ svůj nemalý význam také jako součást propagace jihočeského venkova z pohledu příjezdového cestovního ruchu, protože dokonale zapadá do strategie podpory turistiky v regionu. Přímo totiž naplňuje obsah dvou z pěti nosných témat projektu „Jižní Čechy pohodové“. Konkrétně „Jezte a pijte v jižních Čechách“ a „Pohodový venkov“.

Pištín s více než šesti sty stálými obyvateli leží zhruba v polovině hlavní silniční trasy z Českých Budějovic do Vodňan. Obec patří mezi devět historických vsí oblasti takzvaných Zbudovských Blat a společně se svými místními částmi, Češnovicemi, Pašicemi a Zalužicemi, je držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám