Hlavní obsah

V ostravské zoo se hasiči naučí manipulovat se zvířaty

Novinky, Milan Haluška

Hasiči se často setkávají i se zásahy, při kterých musí manipulovat s různými zvířaty. V ostravské zoo se proto pod vedením zkušených zoologů učí, jak správně odchytit velkého hada, výra, jak manipulovat s býkem nebo beranem i dalšími zvířaty.

Foto: ZOO Ostrava
Článek

Potřeba školit hasiče v této oblasti vzešla z důvodu větší efektivity a zvýšení počtu zásahů Hasičského záchranného sboru, při kterých je nutná manipulace s nejrůznějšími zvířaty.

"K tomuto účelu slouží kurz organizovaný Záchranným útvarem HZS ČR ve spolupráci s ostravskou zoologickou zahradou a dalšími partnery. Kurz je pětidenní, přičemž v Zoo Ostrava strávili hasiči jeden výcvikový den, a to v pátek 12. dubna," sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Během pobytu v zoo se účastníci kurzu nejprve teoreticky seznámí se zásadami bezpečné manipulace se zvířetem, a to jak z pohledu člověka, tak z pohledu odchytávaného zvířete. Dále pak s pomůckami využívanými k odchytu, ale také s důmyslnými zbraněmi zvířat, na které je třeba při manipulaci s nimi dávat pozor. Přednáška je doplněna i promítáním záběrů z odchytu zvířat.

"Poté následuje praktická výuka, při které si účastníci sami vyzkoušejí manipulaci s plazy, například s dvacetikilovou krajtou, s domácími zvířaty (býčkem menšího plemene tura, beranem ovce domácí – valašky, lamami apod.). Součástí výcviku je i odchyt a držení výra velkého – největší evropské sovy," dodala mluvčí.

Ostravská zoo předpokládá dlouhodobou spolupráci zaměřenou právě na výcvik vybraných hasičů z celé České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám