Hlavní obsah

V Ostravě vyšel další sborník mapující dějiny města a regionu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 15. října v 17 hodin byl veřejnosti představen sborník OSTRAVA 29 s podtitulem Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska. Autory sborníku představila PhDr. Blažena Przybylová, ředitelka Archivu města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Sborník OSTRAVA 29. 16.10.2015. Ředitelka Archivu města Ostravy PhDr. Blažena Przybylová představila sborník a jejich autory veřejnosti.

Článek

První sborník OSTRAVA - Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska byl vydán v roce 1963. Od roku 2011 je vydáván pravidelně každým rokem.

V úvodu ředitelka Archivu města Ostravy  PhDr. Blažena Przybylová poděkovala autorům za tvůrčí práci, kterou dělají, aby sborníky mohly být pravidelně vydávány a veřejnosti tak předkládány zajímavosti z dějin a současnosti Ostravy a Ostravska.  Konstatovala, že sborník OSTRAVA 29 je jeden s nejrozsáhlejších za dobu jeho vydávání. Obsahuje 17 odborných článků od 23 autorů a spolu s fotografiemi a grafy má 443 stran.

Sborník je tematicky rozdělen na tři části: Studie a materiály, Osobnosti a Edice. Na slavnostním předvedení sborníku OSTRAVA 29 své odborné články zúčastněným předvedli čtyři autoři, kteří také sdělili historii  a zajímavosti při bádání  a hledání materiálu pro konečnou podobu  článků.

V oddílu Studie a materiály informoval o svém příspěvku Mečislav Borák, který se zabýval tématem: Deportace Židů na Mauricius (1940-1945). V dalším příspěvku informovala Jaroslava Novotná o téměř detektivní práci týmů odborníků archeologa Zbyňka Moravce, archivářky Irmy Moravcové a antropologa Michala Živného na článku Mariana Máchová (1817-1837) a její rodinné zázemí, zabývající se životem a nejasnou smrtí mladé ženy.

V oddílu Osobnosti představila svoji práci Gabriela Pelikánová v článku Ne každý kraj má svého Šebelu. Šárka Glombíčková zpracovala téma života lidí židovské národnosti za druhé světové války v podobě dopisů dvou sourozenců. „Jdeme chladnokrevně našemu osudu vstříc!” - Dopisy sourozenců Ettingerových z Krakova do Ostravy 1940 - 1942. 

Úryvky z prací čtyř autorů přečetl zúčastněným herec Divadla loutek Ostrava Aleš Petrič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám