Hlavní obsah

V Ostravě si připomněli 99. výročí vzniku Československa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den otevřených dveří Nové radnice města Ostravy v sobotu 28. října na Prokešově náměstí využili mnozí občané jako připomínku 99. výročí založení Československa. Pořadatelé z Magistrátu města Ostravy připravili spolu s dalšími institucemi zajímavý program zaměřený na vědu a techniku.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.10.2017 Den otevřených dveří Nové radnice v Ostravě. Akce byla věnována, průmyslu , vědě a technice.

Článek

Program byl na Prokešově náměstí v Ostravě zahájen v 15.00 hodin. Vysoká škola báňská - Technická univerzita, Ostravské muzeum a Oblast Dolní Vítkovice nabídly účastníkům akce množství technických, chemických a přírodovědných pokusů.

Velmi atraktivní byla každou hodinu se opakující módní přehlídka historických pracovních oblečení, které se v době dvacátého století používaly ve zdravotnictví, hornictví, hutnictví a na železnici. Oděvy do módní přehlídky poskytlo Ostravské muzeum, Hasičské muzeum v Ostravě-Přívoze, Železniční muzeum Moravskoslezského kraje, ArcelorMittal Ostrava a.s., Karvinské divadlo Kvas a Národní divadlo Moravskoslezské.

Zajímavá byla tavba železa připravená mladými inženýry VŠB - TUO, Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství, katedry tepelné techniky a průmyslové keramiky.

„Od osmi od rána jsme připravovali ukázku, jak se kdysi vyrábělo železo - už od dob starého Řecka. Technika, kterou předvádíme, se používala až do doby zavedení pudlovacích pecí ve Vítkovicích. Pec jsme do jedenácti hodin prohřáli, pak jsme začali zavážet dřevěné uhlí a vypraženou nadrcenou rudu. A po téměř osmi hodinách - je právě 17 hodin- jsme vytáhli pět až osm kilo železa, ze kterého po další úpravě se dělaly, nože, podkovy, meče, brnění, prostě všechno, co  v té době lidé potřebovali,” sdělil přihlížejícím docent Ing. Zdeněk Toman. CSc. z katedry tepelné techniky a průmyslové keramiky, Fakulty metalurgie a materiálové inženýrství VŠB -TUO. Ve zkratce přihlížejícím zájemcům vysvětlil výrobu železa v dobách před moderní výrobou.

Ve vnitřním areálu Magistrátu města Ostravy probíhaly každých dvacet minut prohlídky reprezentačních místností. Lidé si sedli do křesel, ve kterých zasedají zastupitelé města Ostravy, a také navštívili s průvodci místnost, kde jedná rada města.

V reprezentační kanceláři primátora města lidé pobesedovali s primátorem Tomášem Macurou. Kanceláří prošlo za dobu od 15.00 do 18.00 hodin 485 lidí, kterým primátor vytrvale odpovídal na jejich otázky.

V obřadní místnosti byla vystavena truhla, do které lidé mohli přidat své vize, jak bude Ostrava vypadat při svém 800. výročí o první písemné zmínce o městě. To bude v roce 2067, tedy za padesát let. Vzkazy a vize do budoucna budou jistě zajímavé. Další generace žijící v Ostravě si bude moci udělat obrázek, jak Ostrava žila před padesáti léty.

V době Dne otevřených dveří vyjelo na vyhlídkovou věž 470 lidí, kteří se mohli pokochat pohledy na město.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám