Hlavní obsah

V Ostravě přivítá návštěvníky již 5. ročník tradiční výstavy železničních modelů a kolejišť

Novinky, Jan Štefek

Letošním rokem se již po páté zaplní prostory Střediska volného času v Ostravě-Zábřehu železničními modely. Klub železničních modelářů Ostrava v prostorách bývalé ZŠ Zálom představí modelová kolejiště z vlastní dílny i modelářské práce spřátelených spolků.

Foto: Jan Štefek

Model úzkorozchodné železnice

Článek

Pravděpodobně nejrozsáhlejším vystaveným exponátem bude velké segmentové kolejiště v měřítku 1:87, které divákům představí několik desítek metrů dokončené i rozpracované tratě, situované svým provedením do 60. - 80. let 20. století.

Samozřejmostí bude jízda podle grafikonu (tak jako na skutečné železnici) a celá řada funkčních detailů. Rozpracovaná část pak poskytne všem návštěvníkům představu o tom, jak stavba takového kolejiště probíhá, a co vše je potřeba udělat, aby se z polystyrenové desky a dřevěných profilů stal kus reálně zmenšené krajiny.

Další část výstavy budou tvořit menší, panelová kolejiště, která naopak návštěvníkům nabídnou alternativu pro modelaření v omezeném prostoru. Dvě z těchto kolejišť čerpají námět z úzkorozchodných železnic a jsou rovněž provedena v měřítku 1:87 - zatímco první však zpracováním krajiny odpovídá létu, druhé je provedeno v podzimních barvách. Provoz na obou těchto panelech zajišťují vozidla vytvořená podle českých a slovenských předloh.

Velikost "zlatého středu", tedy TT (měřítko 1:120) bude tentokrát zastoupena dvěma koncepčně odlišnými panely. Zatímco drobné kolejiště ostravských modelářů je vyvedeno ve stylu "retro" a připomíná modelářské techniky 70. - 80. let 20. století, kolejiště mohelnického modelářského spolku naopak využívá progresivní krajinářské i elektronické postupy - návštěvníkům se tak nabídne přímé srovnání vývoje modelářské práce.

Zastoupení budou mít na výstavě také modely v měřítku 1:160 (velikost N), přezdívané jako "létající propisovačky". V kontrastu s nimi pak budou působit velké modely v měříku 1:45, které jsou určeny pro provoz pod širým nebem a které budou v rámci této akce vystavovány modeláři z Trutnova. Expozici funkčních kolejišť doplní také statická výstava modelů vozidel i staveb.

V rámci akce bude možnost zakoupit si přímo na místě železniční modely, příslušenství pro stavbu modelového kolejiště i drobné upomínkové předměty. Všichni zájemci se tak budou moci informovat o dostupných výrobcích pro provoz a výstavbu vlastního modelového kolejiště a v případě potřeby jim bude poskytnuta také pomoc s údržbou a náhradními díly.

Nejmenší návštěvníci jistě ocení zřízení drobné kreativní herny, ve které budou připraveny doplňkové aktivity se železniční tématikou a přítomnost Sičovy drobné železnice, která je sveze po venkovní části areálu. Chybět nebude ani oblíbený modelářský trenažér a kvíz pro návštěvníky. K dispozici bude pro všechny také stánek s občerstvením.

Výstava se koná v areálu bývalé ZŠ Zálom na Pískových dolech, V Zálomu 1 - ten jen pár desítek metrů od zastávky MHD Pískové doly. Otevřeno bude v sobotu 18. a neděli 19. března v časovém rozmezí od 9:00 do 18:00. Vstupné na akci činí 40 Kč za osobu, více informací lze najít na webových stránkách KŽM Ostrava (www.kzmostrava.net), případně na facebookovém profilu tohoto modelářského klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám