Hlavní obsah

V Ostravě a jejím těsném okolí dojde k výraznému rozšíření zastávek na znamení a sloučení zón

Novinky, Ondřej Petráš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 2. července, kdy v Ostravě vstoupí v platnost prázdninové jízdní řády, se rozšíří počet zastávek na znamení o dalších 80. Ze současných 124 se tak počet zastávek v tomto režimu přehoupne přes 200. Také dojde k úpravě zón v těsném okolí Ostravy.

Článek

Zatím se zavádění zastávek na znamení týkalo pouze autobusových linek, nyní se však dotknou i trolejbusových linek. Například na trase z Hranečníku na Slezské Ostravě k Mostu Miloše Sýkory v centru města budou všechny zastávky nově v režimu na znamení. Nově se tento typ zastávek objeví například i na několika autobusových zastávkách ve Staré Bělé.

Zastávky na znamení jsou označeny červeným textem „ZASTÁVKA NA ZNAMENÍ“ na označníku zastávky a v jízdním řádu jsou označeny znakem (x) vedle jména zastávky. Cestující jsou rovněž upozorněni akustickým hlášením, že se jedná o zastávku na znamení, při odjezdu z předchozí zastávky.

Při výstupu je nutné dát řidiči v dostatečném předstihu znamení stisknutím volby otevírání dveří, popřípadě stiskem tlačítka STOP ve vozidle. Vozidlo rovněž na zastávce zastaví, pokud se tam již bude nacházet jiné vozidlo MHD. Při nástupu stačí viditelně stát v prostoru zastávky.

Druhou významnou změnou je vytvoření zóny 78, která sloučí všechny zóny v těsném okolí Ostravy a území Ostravy (oblast Ostrava XXL). V této souvislosti bude ukončena možnost nákupu kombinace mimoostravské a jedné ze 4 zón, které v Ostravě platily do konce roku 2016. Pro území samotné Ostravy bude již v prodeji jen zóna 77.

V organizaci prázdninové dopravy jinak nedojde k výraznějším změnám oproti praxi z minulých let. Na některých linkách dojde k prodloužení doby mezi spoji z 10 na 15 minut. Zcela zastaven bude provoz tramvajových linek 6 a 9 (kromě nočních spojů této linky), autobusových linek 20 a 92 a trolejbusových linek 109 a 110. Oproti minulým létům zůstane i přes prázdniny v provozu tramvajová linka 10.

Kompletní informace k organizaci prázdninové dopravy, včetně platných jízdních řádů a seznamu zastávek na znamení, jsou k nalezení na webových stránkách DP Ostrava www.dpo.cz nebo Koordinátora ODIS www.kodis.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám