Hlavní obsah

V Opočně vyvrcholí letošní cyklus benefičních koncertů pro varhany

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklus benefičních koncertů, které pořádá spolek přátel hudby Opočenská beseda a jejichž výtěžek je určen na obnovu vzácných varhan v klášterním kostele v Opočně, uzavřou v pátek 7. září v 19 hodin v Mariánském kostelíku varhaník Aleš Bárta a houslista Jakub Janský.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Jakub Janský a Aleš Bárta uzavřou cyklus benefičních koncertů v Opočně.

Článek

Je symbolické, že na podporu královského nástroje v klášterním kostele Narození Páně se rozezní jiné varhany. Příznivci krásné hudby si budou moci vychutnat skladby světových velikánů jako J. S. Bacha, W. A. Mozarta, N. Paganiniho, F. Liszta nebo A. Dvořáka a dále skladby J. K. Vaňhala nebo G. Masseneta. 

Výtěžek z dobrovolného vstupného je opět určen na realizaci projektu záchrany královského nástroje z roku 1748. Vedle této formy podpory lze také symbolicky adoptovat varhanní píšťalu, což využilo již více než sedm desítek dárců, kteří přispěli na sbírkové konto úctyhodnou částkou v celkové výši 134 200 korun. Adoptovat některou z "volných" píšťal bude možné i v rámci letošního posledního benefičního koncertu. 

Protagonisté koncertu:   

Houslista Jakub Janský (1975) se začal hře na housle věnovat v sedmi letech pod vedením prof. Milady Monoszonové na tehdejší LŠU Voršilská. V roce 1995 absolvoval Pražskou konzervatoř ve třídě prof. Pavla Kudeláska a pokračoval v soukromém studiu u prof. Nory Grumlíkové.

Do roku 1989 byl členem komorního orchestru, s kterým i sólově vystupoval na turné po Německu, Belgii, Francii, Anglii a Skotsku. Od roku 1999 se věnuje coby člen kvintetu Bona Fide Tango argentinskému tangu, především hudbě Astora Piazzolly - zakladatele stylu “Tango Nuevo”. Tuto hudbu také aranžuje, nejen pro zmíněný kvintet, ale i další soubory - Sukův komorní orchestr, Bohemia saxophone kvartet apod.

Od roku 2000 je stálým členem Sukova komorního orchestru jako vedoucí skupiny druhých houslí, s tímto tělesem vystupuje také jako sólista. Od roku 2011 pravidelně koncertuje s varhaníkem Alešem Bártou a sopranistkou Olgou Jelínkovou.

Aleš Bárta je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků. Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské AMU ve třídě doc. Václava Rabase.

Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984.

Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními symfonickými orchestry, sólisty i dirigenty.

Koncertoval v mnoha zemích Evropy, ale také v Turecku, USA, Japonsku a Číně. Vystoupil na mezinárodních festivalech v Tokiu, Londýně, Curychu, Berlíně, Lipsku, Avignonu, Madridu, Hong Kongu, Istanbulu, Budapešti a Bratislavě. Je pravidelným hostem festivalů Pražské jaro, Smetanova Litomyšl apod.

Aleš Bárta nahrává mj. pro gramofonové firmy Arco Diva, Supraphon a japonské společnosti Pony Canyon a Octavia Records. Natočil 30 sólových kompaktních disků.

V únoru 2019 vystoupí na samostatných recitálech v Japonsku - Kjóto a Yokohama.

Reklama

Výběr článků

Načítám