Hlavní obsah

V nymburském Postřižinském pivovaru bude k vidění hrabalovská výstava z Maďarska

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 20. července se sladovna Postřižinského pivovaru v Nymburce změní na galerii. V 17 hodin se zde uskuteční vernisáž výstavy s názvem Momentky z Hrabalovy galaxie.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Jestliže byste za touto výstavou hledali české umělce, pak marně. Všechna vystavená díla vytvořili či soustředili maďarští „hrabalovci“.

Na počátku této iniciativy stála budapešťská společnost Bohemia, která sdružuje přátele české literatury. Jejími zakládajícími členy v roce 1993, po rozdělení Československa, byli posluchači českého jazykového kurzu Československého kulturního střediska a další sympatizanti.

Kromě toho v Budapešti existuje ještě Stolní společnost Bohumila Hrabala, scházející se v budapešťské pivnici Hrabal, a Klub přátel Černého vola. To jsou „hospodské“ spolky, jejichž členy jsou různí kumštýři.

Stolní společnost Bohumila Hrabala je složena z lidí obdivujících dílo v Maďarsku velmi populárního českého spisovatele. Ti, kteří navštívili Prahu a stali se štamgasty legendárního hostince U Černého vola na Loretánském náměstí, připravili výstavní projekt Momentky z Hrabalovy galaxie, který byl po několikaleté cestě (od roku 2005) maďarskými městy přivezen do Maďarského institutu v Praze.

Při mezinárodní hrabalovské konferenci, která v Nymburce proběhla letos na přelomu března a dubna, se představitel spolku Bohemia László Polgár dohodl s ředitelem nymburského pivovaru Pavlem Benákem a výstava doputuje i do Nymburka.

Jak říkají maďarští přátelé, výstava, možná sbírka, je hermeneutická – představuje momentky ze života Bohumila Hrabala očima jeho maďarských obdivovatelů a zahrnuje celou řadu výtvarných a uměleckých oborů, je „pestrobarevnou kolekcí obrazů i plastik, novinových článků, fotografií  a nejrůznějších relikvií spjatých s hrabalovským kultem“.

Podílí se na ní třináct autorů: Tamás Asztalos – diafilm, texty, verše, objekty, István Bakos – sbírka článků o Hrabalovi, † Dr. Atanáz Fedinecz – panó, András Hagymásy – kymografie, Balázs Kocsis – sochy, malé plastiky, masky, Sebestyén Monori – socha, László Ladócsy - akvarely, malby, malé plastiky, masky, Zsolt Odler – fotografie, Miklós Orvos – sbírka dedikovaných knih, János Rónaszegi – obrazy vypalované do dřeva, István Sági – fotografie, objekty, † Sándor Sebestyén – malé plastiky, Attila Tomaji – verše.

Výstava bude až do konce srpna nainstalovaná v historické sladovně nymburského pivovaru, v letních měsících nevyužívané, na jejíž čelní stěně je pamětní deska odhalená 21. června 1997, podle Hrabalova přání „ve výšce, kam čůrají psi“, s nápisem: „V letech 1919–1947 žil v nymburském pivovaru spisovatel Bohumil Hrabal.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám