Hlavní obsah

V Nymburku vyhlásili veřejnou sbírku na bustu T. G. Masaryka

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti 100. výročí vzniku republiky vyhlásilo město Nymburk veřejnou sbírku k obnově nacisty zlikvidovaného památníku prezidenta T. G. Masaryka, který stával na křižovatce ulic Palackého a Maršála Koněva.

Foto: z archivu Jana Řehounka

Dobová fotografie pomníku

Článek

V roce 1930 byl péčí Městského osvětového sboru v Nymburku vztyčen vedle tehdejšího městského úřadu památník prezidenta osvoboditele T. G. Masaryka. Bustu, která byla dílem akademického sochaře Jana Štursy, obdržel osvětový sbor darem od ministerstva školství a národní osvěty. Do podstavce byla vložena pamětní listina s Masarykovým heslem: Jen vzdělanost a mravnost nás spasí.

Po okupaci byla busta preventivně sejmuta a uschována na půdě úřadu. Úřady ale v polovině roku 1943 nařídily odevzdat ji do sběru. Umělecké dílo skončilo v hlavních německých kanónů.

„Protože v roce 2020 uplyne sto sedmdesát let od narození prezidenta T. G. Masaryka a zároveň i devadesát let od slavnostního odhalení původní sochy, rozhodlo se vedení města památku prvního československého prezidenta důstojně připomenout. Do projektu znovunavrácení pomníku chceme prostřednictvím veřejné sbírky zapojit obyvatele. Vzhledem k tomu, že pomník by měl být umístěn na jedné z nejdůležitějších ulic ve městě, chceme i prostřednictvím sbírky zjistit, zda občané o pomník stojí a pokud ano, umožnit jim, aby, byť třeba jen symbolicky, přispěli k jeho vybudování,“ vysvětlil historik a starosta města Pavel Fojtík, jenž se vyhlášením této akce rozloučil se svým úřadem, neboť jako starosta končí.

Veřejná sbírka byla zahájena letos 29. října a probíhat bude do 31. prosince 2019.

Na znovuobnovení památníku lze přispět několika způsoby: zaslat finanční prostředky na účet 8248-504359359/0800 u České spořitelny, přispět finanční hotovostí do kasiček, které budou umístěny v Hálkově městském divadle Nymburk a v Turistickém informačním centru na Náměstí Přemyslovců či nákupem stolních a nástěnných kalendářů, které jsou k dispozici v TIC Nymburk.

V průběhu roku 2019 se uskuteční soutěž o návrh pomníku, následně ho vybraný sochař vytvoří. Slavnostně odhalen by měl být 28. října 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám