Hlavní obsah

V Nymburce otevřeli prostor mezi paneláky k setkávání lidí

Novinky, Jan Řehounek

Pohodové letní odpoledne mezi paneláky. Zní vám to jako přitažené za vlasy? Zvláště v tom současném parném létě? V Nymburce takové pohodové odpoledne lidé v neděli 23. června prožili. A přišlo jich opravdu hodně.

Foto: Jan Řehounek

Lidé si posedali ve stínu stromů

Článek

Nymburské kulturní centrum uspořádalo akci s názvem Otevřený prostor. Jejím smyslem bylo ukázat, že i mezi paneláky je možné se setkávat a bavit.

Místa, která v neděli odpoledne obyčejně zejí prázdnotou, jen sem tam projde pejskař či senior o holích, ožila.

Ve stínu stromů si lidé posedali ke stolkům, na lavičky, na deky. Děti si hrály na trávníku, byly pro ně připraveny hry, soutěže a tvůrčí dílnička. K dispozici bylo i občerstvení – limonády, dobrá káva, pivo.

Došlo i na malý bleší trh, kdy ti, kteří se chtěli zbavit obnošených věcí, je rozložili v trávě s nabídkou za pár korun. Na jedné straně prostranství si zájemci mohli prohlédnout fotografie Paměť nymburských sídlišť (historické snímky z rodinných archivů), na druhé straně mezi stromy malou galerii výtvarníků či realizace z kolekce módní návrhářky.

Byl tu i Strom básníků s navěšenými verši literátů, kteří vyrostli na sídlišti. Vystoupila trojice místních písničkářů – Yannick Tevi, Pavel Den a Te.Re.Za.

A především si lidé povídali. To bylo na onom „otevřeném prostoru“ nejcennější. Vždyť na sídlištích se mnohdy neznají ani lidé žijící v jednom domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám