Hlavní obsah

V Nezdicích na Šumavě otevřeli nové muzeum

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum řemeslné výroby a Informační centrum bylo v Nezdicích vybudováno ve spolupráci s bavorskou obcí Wiessenfelden.

Foto: Jan Kaše

Nové muzeum a infocentrum v Nezdicích na Šumavě

Článek

Je potěšující, že i v současné době není lidem lhostejná minulost oblasti, ke které jsou vázáni rodinnými kořeny. Díky nadšení a odhodlání tak vznikl chvályhodný projekt, který lze na Strašínsku a možná i celé Šumavě právem považovat za ojedinělý.

Obecně prospěšné společnosti Hostinný dům se ve spolupráci s bavorskou obcí Wiessenfelden, a za finančního přispění Evropské unie, podařilo vybudovat Muzeum řemeslné výroby a Informační centrum, jehož provoz bude zajišťovat obec Nezdice. Slavnostní otevření proběhlo v neděli 16. června.

Poctivý a voňavý chléb

Část expozice je tak věnována například historii pečení chleba. K vidění jsou pekařské nástroje a vybavení.

„Vždyť chléb hrál nezastupitelnou roli i v tak důležitém obřadu, jako byla korunovace českých králů. Byla mu dávána přednost i před zlatem a byla mu vzdávána téměř až posvátná úcta,“ uvádí se kromě jiného na informační tabulce v muzeu.

Samozřejmě je řeč o poctivém a ručně vyráběném chlebu, ne o tom, který dnes ve většině obchodů kupujeme. Při slavnostním otevření muzea byla připravena i praktická ukázka přípravy tohoto pokrmu.     

Práce se dřevem

V muzeu tohoto typu samozřejmě nemůže chybět expozice, zachycující nástroje k opracování dřeva. Mezi ručním tesařským náčiním nechybí různé sekery, poříz (jednoduchý dvouruční nůž k ručnímu zpracování dřeva), nebozez (dvouruční pravotočivý vrták do dřeva), dláta a mnoho dalších.

„Každá činnost, jejímž objektem bylo opracování dřeva, měla svá speciální dláta, například bednáři, šindeláři nebo sekerníci,“ uvádí se v muzeu.

Vybavení světnice

Jedna část je v muzeu věnována i světnici a jejímu vybavení. Zde se dovíme, že nejdůležitějším kusem nábytku byl stůl, představující symbol hojnosti a domácí pohody.

„U stolu se scházela celá rodina po celodenní práci, každý člen domácnosti měl přesně určené místo. Stůl stával zpravidla v rohu světnice u okna.“

Vybudování muzea a informačního centra v Nezdicích, které jsou jednou z malebných obcí Strašínska, je skutečně důležitým počinem. Může pomoci oživit zájem o zdejší region, často neprávem odsouvaný o opomíjený. Jak uvedl duchovní otce tohoto projektu Karel Škácha, cílem je podporovat rozvoj regionu, a to pořádáním vzdělávacích, kulturních a osvětových akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám