Hlavní obsah

V neobvyklém ostravském duelu se utkaly Její pastorkyně a Její pastorkyňa

Novinky, Josef Zajíc

V neobvyklé konfrontačním show dvou dramatických žánrů činohry Její pastorkyně a opery Její pastorkyňa nakonec zvítězila Gabriela Preissová - a zároveň s ní i Leoš Janáček. Obě inscenace Její pastorkyně a Její pastorkyňa jsou k vidění na scénách Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Soubor opery NDM. Zleva: dramaturg opery Daniel Jager, ředitel opery Robert Jindra a sólistka Eva Dřízgová-Jirušová.

Článek

Ve foyer divadla Antonína Dvořáka se v pondělí 9. ledna sešli tvůrci svých inscenací. Činoherní představení hry Gabriely Preissové (23. 3. 1862 - 27. 3. 1946) Její pastorkyně hájil šéf činohry Národního divadla moravskoslezského Pavel Šimák. Inscenaci opery Leoše Janáčka (3. 7. 1854 - 12. 8. 1928) Její pastorkyňa uváděl, vysvětloval a obhajoval ředitel opery NDM Robert Jindra.

Oba šéfové hodnotili provedení svých představení a přínos kulturnímu světu fundovaně, odborně a s velkým aktivním nasazením. Oba "kohouty v jednom ringu" excelentně krotil moderátor pořadu dramaturg opery NDM Daniel Jäger. Když vášně jednoho stouply nad únosnou mez, nebo chvála začala zavánět, dal slovo druhé straně.

Za operu bojovala špička souboru sólistka Eva Dřízgová- Jirušová, která bravurně vystřihla jednu z árii Jenůfy s klavírním doprovodem Roberta Jindry. Pavel Šimák kontroval. Nasadil monolog Štefa z činoherní incenace v provedení Igora Ozoroviče. Pro srovnání textu umělci předvedli společné dialogy. Igor Ozorevič z činoherní incenace a Eva Dřízgová- Jirušová z operního provedení. Vše ve špičkové kvalitě.

Závěrem devadesátiminutové konfrontace se inscenátoři i diváci shodli, že vítězem se stala Gabriela Preissová, která hru napsala, a Leoš Janáček, který její dílo přivedl ke světové proslulosti.

Více: www.ndm.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám