Hlavní obsah

V nejužší pražské uličce řízené semafory před lety uvízla kyprá žena

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to opravdová myší díra, strmá požární ulička vedoucí z pražské ulice U lužického semináře k Vltavě. Z mnoha zbyla jediná, provoz v ní musejí řídit semafory. Před několika lety v ní uvízla dáma, která špatně odhadla svou hmotnost. XL ulička nezvládla její další elko, vyprošťování bylo docela komické.

Foto: Vratislav Konečný

Uličku snadno přehlédnete, pokud před ní není zástup, minete ji bez povšimnutí.

Článek

Snadno ji přehlédnete, zvláště pokud půjdete podruhé straně ulice. Původní zástavba Malé Strany u vltavského břehu byla z velké části dřevěná. Domy měly pavlače, různé přístavky, stály tu příbytky nejen měšťanů, ale převážně řemeslníků. I v domě, kde najdete proslulou restauraci Čertovka, z jejíchž oken a zahrádky je výhled na vltavské rameno Čertovku, sídlila kovárna a také tesař.

Semaforová bezejmenná ulička

Průchod mezi domy široký asi 70 cm a asi 15 metrů dlouhý nemá žádné jméno, v oblasti jich bylo daleko více, měsťanostové je nařídili zbudovat po ničivých požárech v letech 1503 a 1541. Měly zabránit přenesení ohně na další objekty, aby se požár šířil pomaleji a bylo více času k hašení. Požár roku 1541 zasáhl převážnou část Malé Strany i Hrad, řada domů lehla popelem, na jejich místě vyrostly vzápětí renesanční domy a paláce.

Pozdně renesanční dům, ve kterém najdete restauraci Čertovka, postavili asi v roce 1620. Ulička slouží pro restauraci nejen jako příchozí, ale také jako evakuační zařízení.  Pro návštěvníky i kolemjdoucí je raritou, pro některé i kamennou mírou jejich hmotnosti. Dá se jít i bokem, tam se nějaké to elko a kilo ztratí, ale protože jsou schody k Vltavě dosti strmé, nemá cenu riskovat.  

Odřený bůček nebo zadzakončení může bolet. A ostatním ucpete cestu za poznáním krás Malé Strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám