Hlavní obsah

V Nedělní škole tradičních řemesel ve Stránském pokřtí patnáct jehňat

Novinky, Alois Miarka

S příchodem jara se na malé farmě u Vlaďky a Romana Křenkových narodilo patnáct jehňátek. Jejich křtiny se konají v sobotu 4. května od 15 hodin přímo v Nedělní škole tradičních řemesel ve Stránském u Rýmařova. Vedle vítání mláďat je připraveno odpoledne plné her a zábavy se skupinou Dunibuch.

Foto: Foto: Autor

Nadýchaná vlna je připravena pro další návštěvníky.

Článek

Manželé Křenkovi založili před devíti lety občanské sdružení, v němž se mimo jiné zaměřili na chov původních valašských ovcí.

Dnes významně pomáhají i dalším začínajícím chovatelům z Čech, Moravy i Slovenska a radí jim jak ovce stříhat, plstit vlnu, příst na kolovrátku, tkát na stavu a také barvit. Křenkovým se dokonce ozvali rakouští chovatelé lam a domluvili si na léto speciální kurs zpracování vlny přímo ve Stránském.

Jehně Pusinka

Účast na sobotních křtinách jehňátek si určitě nenechá ujít Lenka Jašková ze Šumperku. Do Stránského si se svými dětmi vyjela o letošních jarních prázdninách.

„Bylo to v březnu, za okny padaly nadýchané sněhové chomáčky, v peci praskalo dřevo a čas se zastavil. Nikdy nezapomenu na rozzářené oči mého syna Mikyho, který se hned ráno vypařil z pokoje a šel do chléva ke koním. Od malička se bál jakéhokoliv zvířete. A najednou rozrazil dveře a nadšený oznamoval, že pohladil koně,“ vzpomíná Lenka Jašková, která během své jarní návštěvy ve Stránském stihla s Vlaďkou Křenkovou upéci chutný chléb v kachlových kamnech a vyrobit z plstěné ovčí vlny sněhuláka a andílka.

Jaškovi ze Šumperku dokonce měli štěstí a pozorovali porod jehňátka. Miky ho se svou sestrou Verunkou i pojmenovali. Je to Pusinka. Na sobotní křtiny se sourozenci už moc těší. Zdaleka nebudou jediní.

„Uvítáme každého, kdo má zájem se s našimi aktivitami blíže seznámit,“ uvedla Vlaďka Křenková. „Lidé k nám přijíždějí od pondělí do neděle, někteří se dopředu ohlásí a domluvíme termín. Stává se, že z půldne je najednou celodenní program,“ dodala zakladatelka Nedělní školy.

Kdo se s ní chce seznámit a objednat si den návštěvy, nechť napíše na e-mailovou adresu KrenkovaVladimira@seznam.cz. Mobilní signál ve Stránském je totiž podle informací Křenkových spíše dílem náhody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám