Hlavní obsah

V Nasavrkách se uskutečnilo finále Zlaté včely

Novinky, Hana Truncová

Prostory včelařského učiliště v Nasavrkách obsadili mladí včelaři z celé republiky.

Foto: Hana Truncová

Soutěžící při obhajobě samostatné odborné práce.

Článek

Finále soutěže mladých včelařů Zlatá včela 2019 se odehrálo ve dnech 7. -9. června v Nasavrkách. Mladí včelaři z celé republiky, kteří se umístili na předních místech v regionálních kolech soutěže, přijeli porovnat své síly.

Porovnávali své teoretické znalosti v testu, veřejně obhajovali samostatnou práci, dokazovali své znalosti včelařských pomůcek, praxe, botaniky a mikroskopování. Mezi 6 nejlepšími se rozhodovalo ve včelíně.

Vítězem se stal Jan Materna z VKM Hostinští včelaříci, na druhém místě se umístila Ludmila Šnejdová z VKM při gymnáziu Jírovcova v Českých Budějovicích a na třetím místě skončila Pavlína Všetečková z VKM Dubenec. Tito tři nejlepší se zúčastní mezinárodního setkání mladých včelařů IMYB, které se letos bude konat v Banské Bystrici. Soutěžící, kteří se umístili na nejlepších 10 místech, si dále zajistili místa na setkání včelařské mládeže V4.

Pardubický kraj reprezentovali Tomáš Trunec z VKM Slatiňany a Martin Šauer z VKM Bystré u Poličky, které na soutěž doprovodila Zuzana Dorazilová, vedoucí VKM Slatiňany. Na soutěži patřili mezi nejmladší účastníky, a tak spíše sbírali zkušenosti pro příští roky.

Oba mladí včelaři již mají svá vlastní včelstva a samostatně včelaří, jako ostatně většina dalších účastníků soutěže. Při vysokém věkovém průměru aktivních včelařů je potěšující vědět, že existují mladí lidé, kteří mají o včelaření hluboký zájem. Dík patří všem organizátorům a vedoucím, kteří se dětem věnují často ve svém volném čase a s minimálním nárokem na odměnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám