Hlavní obsah

V Náchodě finišuje rekonstrukce budovy pro základní uměleckou školu

Novinky, Jiří Horák

Největší investiční akcí letošního roku je v Náchodě dokončení rekonstrukce budovy bývalé vojenské správy a její vybavení pro potřeby základní umělecké školy. "Pro letošní rok zbývá proinvestovat 60 miliónů korun," řekl místostarosta Náchoda Tomáš Šubert.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Historická budova vojenské správy na archivním snímku z 10. 6. 2010 ještě bez přístavby.

Článek

Většina peněz na rekonstrukci objektu pochází z prodeje městského pivovaru. Právě kvůli tomuto prodeji čelí Náchod žalobě na neplatnost prodejní smlouvy ze strany neúspěšného zájemce o koupi.

Pokud by se městu v připravovaném soudním řízení nepodařilo prodej obhájit, muselo by s největší pravděpodobností peníze vracet. A to by byl problém.

Jámu si prohlíželi archeologové

Rekonstrukce budovy a práce na přístavbě pokračují i přes drobné technické a archeologické potíže.

Ještě před začátkem prací historici věděli, že přinejmenším základy stěny sousedního objektu tvoří hradební zeď středověkého městského opevnění. Určitým překvapením ale bylo v základové jámě přístavby objevené zdivo hradební bašty.

Nový "umělecký" školní rok v novém

I přes tato mírná zpoždění by měly být nově zrekonstruovaná i přistavěná budova zkolaudovány v květnu letošního roku a předány novému provozovateli v červnu tak, aby nový "umělecký" školní rok začal už v nových prostorách.

 "V průběhu prací řešíme některé změny, které by měly vést ke zlevnění a zkvalitnění výsledného díla. Ve spolupráci s budoucím provozovatelem měníme například některé původně navržené plovoucí podlahy na povrch pokrytý linoleem a naopak zkvalitňujeme povrch jeviště v sále," vysvětlil místostarosta Tomáš Šubert. Úpravy by podle jeho odhadu měly přinést úsporu tří miliónů korun.

 Město získává dotace

Úspěšné byly i snahy o získání dotací. Z dotačních peněz bude vybavena multimediální učebna. V jednání je i zajištění dotace od ministerstva obrany. Tyto dotace jsou poskytovány právě na rekonstrukce bývalých vojenských objektů, které přešly do majetku měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám