Hlavní obsah

V Muzeu železné opony u Valtic si můžete zahrát na pohraničníka i zadrženého

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad historickými Valticemi stojí, pár set metrů od sebe vzdáleny, dvě stavby. Velkolepá Reistna má být imitací Glorietty videňského Schönbrunnu. Opodál stojí Muzeum železné opony. V budově u bývalého hraničního přechodu na rakouský Schrattenberg vám veselo nebude. Ale můžete si tu zahrát na vojáky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Expozice je koncipována do několika částí (patří k ní i promítání filmu), velkou část vystavených exponátů si můžete vzít do ruky, včetně zbraní. To ale za přítomnosti průvodce, závěr samopalu někdy dokáže neohrabaného návštěvníka dost bolestně „kousnout.“ Kromě dokumentů, písemných i fotografických, jsou vystaveny oděvní součásti, výzbroj.

Výstava se vrací před druhou světovou válku v části Četnická stanice. V ní přibližuje situaci na hranici před německou okupací, provokace a akce četnictva ve spolupráci s vojskem. Stěžejní je ale poválečné střežení, v době, kdy se východní Evropa od Západu oddělila ostnatým drátem, nástražnými zařízení a posléze i vysokým napětím. Diorama mrtvého muže ležícího za drátěnou stěnou podtrhuje syrovost tehdejšího dění.

Najdete tu místnost politruka, celu, ve které byli umístěni zadržení, služebnu pohraniční stráže, na palandě můžete sledovat propagandistické dobové materiály. Jsou tu ukázky různých předmětů, se kterými se lidé snažili dostat se do svobodného světa, když nemohli vycestovat legálně. Po dohodě jsou možné i noční prohlídky.  

Zahrajte si na bdělého strážce

Také tu můžete v cele strávit noc coby zadržený, s buzením a vyfasovaným ešusem. Nebo vyfasujete pohraničářskou uniformu a octnete se v roli strážce hranic, dostanete uniformu, a půjdete na hlídku do vinic. Budete-li bdělí, můžete si chytit svého narušitele. Čeká vás ale i pěkné seřvání od politruka.

Je to velký kus historie, který skončil rokem 1989, ne každý bere usmrcené jako oběti režimu, obhájců restrikcí je stále ještě dost. Smrt se obhájit nedá, byť byla rozkázána. Muzeum provozuje lednická soukromá společnost Český fortel, expozici neustále rozšiřuje.  

Další informace na www.muzeumopony.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám