Hlavní obsah

V Moravských národních pohádkách Matěje Mikšíčka vítězí dobro, jsou ale poměrně drsné

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebaže dobro zase zvítězí nad zlem, připomínají Mikšíčkovy pohádky v lecčems syrovost vyprávěnek bratří Grimmů. Odhalují i tehdejší dobu, kdy je autor sbíral a sepsal, podřízenou pozici žen, vztah k Židům, kruté zacházení s dětmi i potoky krve. Mohou působit až surově.

Foto: nakladatelství Jota
Článek

Odměnu nakonec dostane vždy ten, kdo je ochoten pomoci druhým, kdo je čestný, schopný překonat svůj strach a rozšířit hranice svých možností. A to není nikdy zadarmo. I ilustrace jsou spíš z knih pro dospělé, uťaté hlavy vedle špalku se zaťatou sekyrou nepůsobí moc hladivě na duši.

Najdete zde pohádky O třech žebrákových synech, O řezníkovi, Liška nad lišku, Bílý medvěd, O Pipánovi, Klipy klap, Olejné bečky...

Že jste nikdy podobné názvy pohádek neslyšeli? Ječmínek to rozhodně není, ale to musíte posoudit sami.

Moravské pohádky Matěje Mikšíčka patří mezi jedny z prvních pohádek sebraných na území Moravy. Upravené vydání vychází z edice vydané v roce 1927 nakladatelstvím I. L. Kober v Praze a obsahuje 41 klasických pohádek a legend.

Matěj Mikšíček (* 1815 Toužín u Dačic – † 1892 Brno) byl moravský národní buditel, sběratel lidové tvorby, spisovatel, novinář a železniční úředník.

Do školy chodil ve Znojmě a poté v Hradci Králové a již v té době se u něho začalo probouzet národní vědomí. Po studiu gymnázia v Litomyšli se zapsal ke studiu filozofie v Pešti, kde pořádal slovenské divadelní hry, a ve Zvolenu založil slovenské divadlo. Po prvním ročníku přešel do Brna k profesoru Klácelovi. I zde se zapojil do divadelního života a působil také jako novinář – brněnský divadelní zpravodaj Květů, redaktor Časopisu pro lid a zasloužil se o založení moravského literárně-politického časopisu Týdenník. V roce 1848 byl vyšetřován za šíření „velezrádných knih“ a téhož roku se také zúčastnil Slovanského sjezdu.

Vydalo nakladatelství Jota, Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám