Hlavní obsah

V Mladoňově zahajuje Ústav ekologického vzdělávání

Novinky, Vladimíra Krejčí

Jak citlivě žít v harmonii s okolním světem a neničit přírodu, se mohou poučit návštěvníci nového Ústavu ekologického vzdělávání v Mladoňově na Šumpersku.

Foto: Jana Lubojacká

Nový Ústav ekologického vzdělávání nalezl útočiště v bývalé škole v Mladoňově na Šumpersku. Před domem návštěvníky vítá bylinková zahrádka.

Článek

Letos ustavenému vzdělávacímu zařízení zakladatelé vložili do vínku jako poslání rozvíjet a prohlubovat vztah dětí, ale i dospělých k přírodě, lidovému řemeslu, ekologickému pěstování rostlin a k chovu drobných hospodářských zvířat. Atraktivní ekologické programy nabízejí jeho pracovníci v zrekonstruované budově bývalé školy, nacházející se v krásné krajině podhůří Jeseníků.

„Připravili jsme řadu jednodenních i pobytových programů, které děti seznámí s životem zvířat na statku i v lese, s včelím královstvím i vodní říší. Budou sledovat proměny přírody v průběhu čtyř ročních období, vydají se na cestu kolem světa za poznáním různých ekosystémů, dozvědí se, co do lesa nepatří a jak nakládat s odpadky. Přiblížíme jim potravní vztahy a fotosyntézu, koloběh vody v přírodě, seznámíme je s pěstováním bylinek, jejich zpracováním a využitím, poučíme je, proč se chovají ovečky, kde se bere mléko a jak se zdravě stravovat,“ vyjmenovává jen některá z témat Jana Lubojacká, pracovnice ekologického ústavu.

Teoretická výuka se bude odehrávat v historické, ale opravené a moderně zařízené budově, praktická výuka potom na rozsáhlých pozemcích školy a v okolní, civilizací dosud neponičené přírodě. Zajímavé aktivity v Mladoňově připravují pro předškoláky, žáky prvního i druhé stupně. V prostorách ekologického ústavu se mohou odehrávat také ozdravné pobyty, adaptační kurzy, sportovní soustředění, tábory, případně rodinné oslavy a dovolené.

„Ubytování je zajištěno ve dvou až čtyřlůžkových pokojích v prvním patře budovy. Je tu třicet míst pro děti a dvě pro jejich doprovod. V budově se nachází také jídelna, v níž školákům zajistíme celodenní stravu. K dispozici je i zařízená kuchyňka, wifi, televize a dataprojektor,“ uvedla Lubojacká.

Okolní krajina nabízí množství turistických i cyklistických tras, zájemci si mohou i zarybařit. Využít lze obecní hřiště a posilovnu. V příštím roce má u sídla ekologického ústavu vyrůst také pergola a udírna, po opravě kulturního domu bude k dispozici i tělocvična.

Bližší informace o aktivitách nového Ústavu ekologického vzdělávání zájemci naleznou na facebookovém profilu https://www.facebook.com/skolavprirodemladonov?fref=tsa na stránkách http://www.ecologia.cz/.

Budovu bývalé školy, v níž ústav sídlí, zrekonstruovala obec Nový Malín s využitím evropských dotací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám