Hlavní obsah

V Městském divadle Brno zakotví Poslední loď

Novinky, Jaroslav Štěpaník

V sobotu 16. února se na Hudební scéně Městského divadlo Brno odehraje premiéra muzikálu Last Ship. Na palubě se skladbami Gordona Sumnera a s příběhem, kde s ním na libretu spolupracovali další slavní: John Logan a Brian Yorkey. G. Sumner je ve světě znám jako Sting.

Foto: Městské divadlo Brno
Článek

Gordon Matthew Thomas Sumner (1951), nejstarší ze čtyř sourozenců, prožil dětství v blízkosti obrovských loděnic, které udávaly ráz nejen celému městu Walsend. Na počátku 20. století patřily k největším a nejznámějším, z jejich doků vyplula v roce 1906 v té době největší loď světa – Mauretania, která patřila po dvaadvacet let k nejoblíbenějším pro svůj luxus a pohodlí. Další slavnou lodí z této loděnice se stala Carpathia, která v roce 1912 zachránila přeživší pasažéry z Titanicu.

Wallsendské loděnice pracovaly na plno až do osmdesátých let, kdy prohlubující se hospodářská krize v Anglii vedla až k jejich uzavření v roce 2007. V té době byl již Gordon Sumner proslaven po celém světě jako Sting. Příběhy z dětství, které prožil v úzkém kontaktu s dělníky z loděnic, si v sobě však nesl celý život a dokázal z nich vytvořit velmi osobní muzikál zasazený do tohoto prostředí.

Muzikál Last Ship měl premiéru na Broadwayi v roce 2014 a získal i dvě nominace na Ceny Tony. Bývalý frontman skupiny The Police, hudebník pohybující se na rozhraní všech žánrů a příležitostný herec na něm začal pracovat mnohem dříve. Již na svém albu The Soul Cages z roku 1991 se Sting inspiroval zážitky z dětství, popisoval život komunity lodních dělníků, kteří se musejí vypořádat se zánikem lodního průmyslu. Muzikál obsahuje přes dvacet hudebních čísel, zahrnuje povětšinou písně původní, ale i dříve napsané skladby.

Na přelomu století Stinga postihla autorská krize, období, kdy se mu nedařilo skládat. V roce 2003 vydal knihu vzpomínek Broken Music, v níž se zaměřil výhradně na své mládí. Život ve Wallsend popsal velmi sugestivně. Pak přišel nápad na divadelní hru, vyjádření se hlasy jiných.

„Připadalo mi, jako by ty postavy byly ve mně a chtěly se probojovat ven. Potřeboval jsem splatit dluh své komunitě a tahle hra pro mě byla cestou, jak toho docílit,“ vyjádřil se Sting. Podobně jako když Carpathia zachránila přeživší na záchranných člunech, muzikál Last Ship (Poslední loď) vzdává hold ztraceným mužům průmyslového věku, vrací důstojnost těm, jejichž práce zmizela za moře. „Je to citová záležitost,“ řekl.

Vznikl výjimečný muzikál, který kritici označili za dílo, které se řadí k tomu nejlepšímu, co rockoví a popoví hudebníci pro Broadway napsali. Na libretu se podíleli John Logan, na jehož kontě jsou např. filmové scénáře Gladiátor, Skyfall či Sweeney Todd, a Brian Yorkey, který za libreto k muzikálu Next to normal získal Pullitzerovu cenu. Našim divákům je znám jako autor Děsnýho pátku. Hlavní hrdina Poslední lodě Gideon Fletcher má se Stingem mnoho společného. Režisérem brněnského provedení s osvědčeným tvůrčím týmem a hereckým souborem v silném nasazení je umělecký ředitel MdB Stanislav Moša. Účast na premiéře přislíbil autor muzikálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám