Hlavní obsah

V Mělníku začali léčit inkontinenci moderní šetrnější metodou

Novinky, Lucie Zikmundová

Lékaři gynekologického oddělení Nemocnice Mělník začali léčit sestup rodidel a samovolný únik moči - inkontinenci modernější a šetrnější metodou. Chybějící nebo poškozené struktury ženských orgánů při ní nahradí implantátem.

Foto: Lucie Zikmundová

Inkontinenci léčí mělničtí lékaři moderní metodou.

Článek

V mělnické nemocnici operovali už prvních pět pacientek. Hlavní předností nové metody je menší zásah do těla, mnohonásobně menší sklon k recidivě a rychlý návrat pacientek k běžnému životu. „Nová technika je méně invazivní, tedy i méně bolestivá,“ říká primářky gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Mělník Procházková.

Podle primářky gynekologie je implantátem síťka z nesmáčivého syntetického materiálu, která se při zákroku vloží mezi poševní stěnu a močový měchýř anebo mezi stěnu pochvy a konečníku. Síťka se kotví do pevných struktur pánve. "Nová metoda zachovává kvalitu života ženy i v seniorském věku. Výsledný efekt je návrat do původních anatomických poměrů v malé pánvi,“ říká Procházková.

Po operaci zároveň dojde k výraznému zmírnění nebo až vymizení průvodních obtíží sestupu dělohy, například inkontinence moči. Operace hradí v plné výši zdravotní pojišťovna. Sestupem dělohy a poševních stěn trpí častěji ženy nad 60 let, ale i mnoho pacientek je výrazně mladších. Na vznik onemocnění se podílejí porody, těžká fyzická práce, stárnutí nebo ochabnutí svalů pánevního dna.

Inkontinence může být následkem velké operace pro gynekologické nádory a může vzniknout po úrazech páteře, zřídka jsou příčinou vrozené vady močových cest. Zákrok je sice finančně nákladnější než běžná operace, je však méně invazivní a stačí při něm šetrnější anestezie.

Podle Márii Procházkové je nově využívaná metoda určena obzvláště pro ženy, které trpí závažnější formou sestupu pochvy a mírnou formou inkontinence. Indikační skupinou nové metody jsou podle ní tedy nejčastěji starší ženy, často i s přidruženým onemocněním, které zákrok tolik nezatíží.

V mělnické nemocnici se mimo implantátu používají pro léčbu inkontinence – poruchy udržení moče speciální pásky. Za rok přichází na operaci kvůli inkontinenci kolem 35 pacientek. Za dva roky se počet operovaných žen v Mělníku ztrojnásobil. „Ženy vědí o možnostech operace a již se tak nestydí se svým problémem přijít k lékaři,“ dodává primářka. I tak je počet pacientek podle ní stále nízký. Jen každá desátá žena, kterou trápí samovolný únik moči, vyhledá lékaře.

Inkontinence - samovolný únik moči, je závažný zdravotně psychologický i sociálně hygienický problém. Může postihnout i muže, ale častěji je problémem žen. Trpí jí téměř 40 procent žen nad 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám