Hlavní obsah

V mělnické porodnici se narodilo rekordní tisící miminko

Novinky, Lucie Zikmundová

Rekordní tisící miminko přišlo v mělnické porodnici na svět v neděli 29. září. Je to o dva měsíce dříve, než v loňském roce. Tehdy nemocnice slavila tisící miminko až 21. listopadu, kdy se narodila holčička Anetka. Holčička Elizabeth Tůmová, která po narození vážila 2910 gramů, se narodila v 10.52.

Foto: Lucie Zikmundová

Lucii Tůmové s dcerou Elizabeth gratulovali zástupci nemocnice, také primářka neonatologie MUDr. Lenka Doležalová.

Článek

Malinké jubilantce Elizabeth a její mamince, dvacetileté Lucii Tůmové z Olovnice na Kralupsku, popřáli ve středu 2. října zástupci vedení nemocnice, kteří předali finanční dar a květiny.

„Před námi i po nás se rodila spousta dětí, nečekali jsme, že zrovna my budeme rekordní,“ řekla maminka jubilejního dítěte Lucie Tůmová. Mělnickou porodnici si vybrala dopředu kvůli skvělým referencím. „Už bych nikam jinam nechtěla, personál je milý a prostředí moderní,“ dodala maminka Lucie.

Se jménem holčičky Elizabeth to neměla maminka snadné, původně chtěla podobu bez písmene h na konci. „Volali mi z matriky, že to ale není povolené. Malé budu říkat Elizabetka,“ říká Lucie Tůmová. Miminko přišlo na svět o šest dní dříve.

Porodnici vyhledávají rodičky z mnohem větší spádové oblasti, než bývalo ještě před třemi lety zvykem. Vyhlášená je zejména díky rodinnému prostředí a osobnímu přístupu personálu k rodičkám.

Primářka neonatologie mělnické nemocnice MUDr. Lenka Doležalová odhaduje, že letos počet dětí překročí hranici 1350 dětí. Porodnost neklesá ani navzdory tomu, že v Roudnici nad Labem začala v září po roční pauze znovu tamní porodnice fungovat.

Z 1000 miminek letos přišla na svět v Mělníku sedmera dvojčata, 453 holčiček a 547 chlapečků. Z toho na svět předčasně vykouklo sedmapadesát miminek. Neonatologie disponuje jednotkou intenzivní péče a personál je tak schopen postarat se o děti narozené v 32. gestačním týdnu.

Letos se podařilo Nemocnici Mělník získat plaketu Baby friendly hospital. Lékaři z neonatologie rutinně vyšetřují novorozencům ledviny a sluch. Samozřejmostí jsou předporodní kurzy, nonstop laktační poradna a další nadstandardní služby. Lékaři používají také moderní metody vedení porodu, v nabídce i několik druhů tišení bolesti při samotném porodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám