Hlavní obsah

V Krupce budou stavět nové informační centrum, využijí peníze EU

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než roční příprava podkladů česko-německého projektu ArchaeoMontan 2018 se vyplatila. Příslušné orgány schválily projektovou žádost a ArchaeoMontan 2018, který mapuje středověkou historii krušnohorského dobývání nerostů na obou stranách hranice, tak může nabývat konkrétních rozměrů.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Vizualizace nového Centra středověkého hornictví Krušnohoří

Článek

„Je to velmi dobrá zpráva nejen pro všechny příznivce montánní archeologie a středověkého hornictví v Krušných horách, ale také pro všechny obyvatele Krupky. Projektová žádost totiž počítá s tím, že v krupské Husitské ulici na místě domu č. p. 82, která je dnes spíše zbořeništěm, vznikne Centrum středověkého hornictví Krušnohoří, které bude sloužit jako nové turistické, společenské, konferenční a informační centrum,” řekl k projektu starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Další částí projektu ArchaeoMontan 2018 je pak vybudování přeshraniční naučné hornické stezky Po stopách horníků, která vznikne v lesním terénu mezi Krupkou a Komáří vížkou a následně bude napojena na německou stezku na saské straně hranice. Stezka bude mít velký a malý okruh a zájemci si tak budou moci zvolit mezi náročnější a snadnější variantou.

„Příjemnou zprávou pro všechny rodiny s dětmi je skutečnost, že stezka bude vybavena informačními interaktivními tabulemi, na kterých se děti i dospělí dozvědí vždy něco zajímavého o Krupce a jejím okolí, místní historii, dobývání nerostného bohatství na území Krupky a celých Krušných hor,” doplnil starosta Matouš. Cedule však nezapomenou ani na místní flóru a faunu. U kaple sv. Wolfganga pak bude postaven dřevěný přístřešek, kde si příznivci turistiky budou moci odpočinout a nabrat nové síly.

Vedle aktivit na území města Krupka počítá projekt ArchaeoMontan také s dalšími činnostmi, které však budou mít v kompetenci ostatní projektoví partneři. Především jde o výzkumné archeologické činnosti v terénu, ošetření a konzervování nalezených artefaktů, archivaci a zpracování příslušných dokumentací. Samozřejmou součástí je také následné seznámení odborné i široké veřejnosti s výsledky celého projektu prostřednictvím odborných konferencí a výstav. Již z počtu devíti partnerů je patrný význam celé přeshraniční spolupráce pro krušnohorský region.

Projekt ArchaeoMontan 2018 je podpořen prostředky Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020. Díky této podpoře tak budou realizovány činnosti a výstupy, které si vytyčili všichni projektoví partneři.

Celkové plánované náklady projektu na obou stranách hranice dosahují téměř 5 miliónů eur. V Krupce realizovaná projektová část má rozpočtované náklady v celkové výši téměř 864 000 eur s tím, že 85 procent nákladů pokryje dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 5 procent tvoří podpora ze státního rozpočtu České republiky a zbývajících 10 procent nákladů uhradí město Krupka ze svých vlastních zdrojů.

Harmonogram prací v Krupce je stanoven tak, že stavba informačního centra začne na jaře letošního roku v dubnu či květnu a její dokončení a slavnostní otevření je plánováno na konec roku 2017. Realizace obou okruhů naučné stezky Po stopách horníků, která je nedílnou součástí celého projektu, je pak plánována v létě roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám