Hlavní obsah

V krimikomedii Holka na zabití zazářila ve své první hlavní filmové roli Dagmar Veškrnová-Havlová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to čtyři dekády starý film Holka na zabití, který v sobotu 18. dubna reprízovala televize Prima. Do hlavní role obsadil režisér Juraj Herz tehdejší studentku brněnské JAMU Dagmar Veškrnovou. Rok předtím si zahrála v jeho komedii Holky z porcelánu, což rozhodlo o její další filmové kariéře.

Foto: archiv autora

V době natáčení Holky na zabití byla Dagmar Veškrnová studentkou herectví na brněnské JAMU.

Článek

Detektivní komedie Holka na zabití (1975) vypráví příběh dívky Anny, která pátrá po své kamarádce v Krkonoších. Obě děvčata se znají z dětského domova a Anna si jede pro peníze, které jí kamarádka dluží. Děj se odehrává povětšinou v horských boudách a hotelech, přičemž pátrání na vlastní pěst stojí hlavní hrdinku málem život. Vše naštěstí dobře dopadne, kriminální zápletka je dořešena, pachatel dopaden a hlavní hrdinka má konečně jasno. 

V případě Dagmar Veškrnové jde o její první hlavní roli, kterou dostala od Juraje Herze. Už předtím si ji otestoval ve filmu Holky z porcelánu (1974), kde prokázala svůj komediální talent. Ve filmu Holka na zabití má vedle samé vynikající herce jako Ilju Prachaře, Josefa Abrháma, Víta Olmera, Karla Augustu, Václava Lohniského, Jiřího Líra, Lídu Roubíkovou, Václava Helšuse, Jana Schmidta nebo Emu Černou. Epizodní roličku si zde zahrál dokonce sám režisér, zatímco postavu zavražděné kamarádky ztvárnila v retrospektivách Žofie Veselá-Kanyzová.

Brněnská rodačka Dagmar Veškrnová (*22. 3. 1953) studovala na konzervatoři, odkud přešla na JAMU, kde potkala svého prvního muže - režiséra Radvíta Nováka. Studium absolvovala v roce 1975, ale už jako studentka hostovala v brněnském Divadle Na provázku.

Jako vystudovaná herečka odešla do Prahy, kde čtyři roky hrála v dnes už neexistujícím Divadle Jiřího Wolkera. Hostovala ale také v divadle Semafor a hodně točila. Po filmech Holky z porcelánu a Holka na zabití šla z role do role. Její temperamentní postavy, které dostávala ve druhé polovině 70. let, slavily úspěch.

Popularitu jí přinesly zejména komedie jako Zítra to roztočíme, drahoušku... (1976), Parta hic (1976), Já už budu hodný, dědečku! (1978) nebo Lvi salónů (1978). V roce 1979 se stala členkou hereckého souboru v Divadle Na Vinohradech, kde působila až do roku 1996. V lednu 1997 se provdala za tehdejšího prezidenta Václava Havla a svou uměleckou kariéru na roky přerušila.

Zajímavé je, že právě ve filmu Holka na zabití Dagmar Veškrnová-Havlová i zpívá - jde o píseň Až přijde déšť do trávy spát z pera Bohuslava Ondráčka a Zdeňka Borovce. Tu samou písničku s mírně pozměněným textem (Až půjde déšť do trávy spát) nazpívala Helena Vondráčková jako titulní skladbu svého alba S písní vstříc ti běžím (1977).

Autorem námětu i scénáře k filmu Holka na zabití je Josef Šilhavý, kameramanem snímku byl Andrej Barla, exteriéry se točily v Peci pod Sněžkou, na Žižkově boudě a v Praze. Film, který je dodnes označován jako zajímavá krimi povídka, má nejen atmosféru a napětí, ale i jedinečné herecké obsazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám