Hlavní obsah

V kovárně v Těšanech dnes měli pracovní sobotu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technické muzeum v Brně připravilo na sobotu 11. července v historické kovárně v Těšanech, která je jeho součástí, zajímavý program pro děti i dospělé. Obvyklá prohlídka byla obohacena o praktickou ukázku kovářské práce a děti mohly absolvovat „tovaryšskou zkoušku“.

Foto: Jiří Smutný

Kovář Josef Urbánek při práci

Článek

O těšanské kovárně jsou záznamy až z konce sedmnáctého století, ale vznikla pravděpodobně už několik let po založení vrchnostenského dvora roku 1377. Kovárna se dochovala dodnes a je plně funkční. Je vybavena originální výhní s ručním měchem. Celý objekt je veden v seznamu kulturních památek.

Původní kovář byl panským služebníkem a pracoval většinu času pro vrchnost. Dnes už zde žádný stálý kovář není, ale občas sem zajíždí Josef Urbánek z Měnína, který se uměleckým kovářstvím zabývá již dlouhou řádku let. Jak prozradil, zakázek má tolik, že si už ani nepamatuje, kdy si naposledy mohl vzít dovolenou. Jeho práce jsou k vidění na různých soukromých domech i firemních sídlech.

Pan Urbánek přijel i tuto sobotu a po celý den předváděl zvědavým návštěvníkům ukázky své práce. Navíc ochotně odpovídal na mnohé všetečné otázky. Bylo na něm vidět, že nejen že perfektně ovládá svoje řemeslo, ale že je má i rád a je ochoten o něm zájemcům vyprávět a podělit se o svoje znalosti a zkušenosti.

Pro děti muzeum připravilo „kovářskou tovaryšskou zkoušku“. Na pěti stanovištích děti plnily různé jednoduché úkoly. Zábavnou formou se jim tak dostalo poučení o historických zemědělských nástrojích, naučily se poznávat různé kovové předměty, zkusily si zatlouct hřebík a absolvovaly test postřehu a kvíz s nabídkou tří různých odpovědí, z nichž jen jedna byla správná. Kdo všechny úkoly úspěšně zvládl, což byl prakticky každý, dostal za odměnu „kovářský výuční list“.

Reklama

Výběr článků

Načítám