Hlavní obsah

V Kouřimi se chystají na Letnice, zapomenutý lidový zvyk

Novinky, Vratislav Konečný

Letnice, pojem, který se již dávno vytratil z našeho slovníku. Civilizace v úprku vyhnala lidové zvyky do muzeí a na slavnosti podobné, jako předvádějí indiáni bledým tvářím v rezervaci. Letnice najdete jen ve švédské krimiliteratuře, tam se zvyky drží stále, a i v Pobaltí či na východě od Čech.

Foto: Petr Tyc

Letnice v Kouřimi před uzavřením skanzenu v roce 2013

Článek

V neděli 4. června od 10 do 18 hodin uvede Muzeum lidových staveb v Kouřimi národopisný pořad Letnice. Slavnost připomene dnes již zapomenuté lidové obyčeje se vztahem k Letnicím - otvírání studánek a působivou obchůzku královniček.

Nebude chybět hudba, tanec a lidové občerstvení. Nebude chybět ani beseda o českém lidovém kroji, kterou povede spisovatelka Kamila Skopová. S návštěvníky si bude povídat o historii, navrhování a realizování lidového oděvu v současnosti. Beseda proběhne dvakrát, od 12 a od 15.00 hodin.

Duch svatý a královničky

„Letnicové slavnosti jsou tradiční oslavou svátku Seslání Ducha svatého a připomínkou založení církve. V lidové kultuře byly s letnicemi spojeny královské slavnosti, vodění, honění či stínání krále. Třikrát během dne, (v 11.00, 14.00 a 16.00 hodin), proběhne půvabná obchůzka královniček následovaná otevíráním studánek, na závěr se bude tančit pod májí za doprovodu folklórní hudby. Účinkovat bude Dětský folklórní soubor Sejkorky ze Slatiňan,” informoval ředitel Regionálního muzea v Kolíně Mgr. Vladimír Rišlink.

Malí návštěvníci se budou moci naučit a starší si připomenout tradiční dětské hry. Děti z Ladova národopisného souboru z Hrusic rádi přiberou do hry všechny zájemce.

Můžete si vyrobit štípanou holubičku

„K Letnicím v minulosti neodmyslitelně patřila výroba štípané holubičky. Návštěvníci nejen uvidí, jak tento malý zázrak vzniká pod rukama, ale budou si moci podobné výrobky sami vyrobit v rámci řemeslných dílen. V interiérech historických stavení najdou návštěvníci instalace výstavy Zelené svátky, zaměřené na tradici Letnic a dalších svátků pozdního jara. Historici a etnografové Regionálního muzea v Kolíně jim, oděni do lidových oděvů, podají výklad k výstavě, zvídavým pak rádi zodpoví jejich dotazy,” doplnil ředitel Rišlink.

Vědomostní kvíz pro děti i dospělé s názvem Co víte a nevíte o lidových tradicích o Letnicích si jistě nenechají ujít ti, kdo si budou chtít nové poznatky zapamatovat.

I na chuťové pohárky se dostane

Nebude chybět ochutnávka tradičních pokrmů: „kosmatic“ a „božích milostí“, připravovaných na plotnách replik krásných historických sporáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám