Hlavní obsah

V Karviné začínají letní prohlídky šikmého kostela

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 1. června až do konce srpna mohou lidé zavítat do šikmého kostela sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech, který se stal díky svému osudu Evropskou raritou. Letošní prohlídky budou poprvé v režii místní farnosti.

Foto: Milan Haluška

Šikmý kostel v Karviné-Dolech

Článek

Kostel se nachází v místech, kde bylo dřív jedno z center staré Karvinné (opravdu se dvěma n). Je jedinečný svým nakloněním o 6,8 stupně a propadnutím o 37 metrů v důsledku těžby. Tím se stal kostel Evropskou raritou, jelikož je nakloněn více než šikmá věž v italské Pise.

O prohlídky je každoročně velký zájem. Letos bude poprvé vše v režii místní farnosti, a lidé si tak mohou dopřát prohlídky za symbolickou cenu. Kostel bude lidem přístupný vždy v sobotu od 10-16 hodin a v neděli od 10:30-16:00. Vstupné pro dospělého 25 Kč, dítě zaplatí 10 Kč. Výtěžek se vstupného půjde na údržbu kostela.

Kostel stále slouží církvi a je jejím majetkem, je prakticky jedinou významnou stavbou, která v této části města po těžbě zbyla.

Reklama

Výběr článků

Načítám