Hlavní obsah

V Karviné se po šedesáti letech vaří pivo

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem září byl v Karviné-Ráji otevřen minipivovar Larische, který se snaží navázat na tradici vaření piva v Karviné.

Foto: Milan Haluška

Ve varně vše začíná

Článek

Aby lidem nabídli něco nového a zároveň exkluzivního, rozhodli se v restauraci Ovečka rozjet právě pivovar, kde podle receptury chtějí navázat na dlouholetou tradici vaření piva ve městě, která v roce 1953 zanikla.

Jeho varnu mohou lidé spatřit přímo v restauraci, kde se vyrábí jak spodně kvašená piva plzeňského typu, tak různé pivní speciály. Uvařené pivo se poté ve vedlejší místnosti, takzvané Spilce kvasí a následně putuje do ležáckého sklepa, kde v tancích dozrává a nakonec proudí výčepem.

"Momentálně čepujeme jedenácti stupňový ležák a v tancích už nám dozrává i dvanáctka a v brzké době také přibude vícestupňový polotmavý ležák, což je speciálek. Lidé si zatím chuť piva pochvalují," dodal Radek Cieslar z restaurace Ovečka.

Piva jsou vyráběna z kvalitních prvotřídních surovin, jsou nefiltrovaná a nepasterována, čímž si zachovávají svou plnou chuť, živé kultury, vitamíny a minerální látky. Při vaření piva je kladen důraz na kvalitu surovin, a proto jsou použity české suroviny, jimiž jsou žatecký chmel poloraný červeňák a moravské slady.

Pivo po šedesáti letech

Z 16. století se dochovala první písemná zmínka o panském pivovaru. Původní pivovar byl umístěn u starého karvinského zámku a jeho produkce dosahovala až 850 hl piva ročně. S rozmachem těžby uhlí docházelo k rapidnímu zvyšování výroby piva a původní pivovar již nestačil. V roce 1860 byl vystavěn pivovar nový. Ve své době patřil k nejmodernějším pivovarským provozům. 

V roce 1953 byl pivovar poddolován, výroba byla ukončena, technologické celky byly rozebrány a zbytek pivovaru se propadl o 30 metrů. Prostor, na kterém pivovar stával, je dnes pod hladinou odkalovací nádrže dolu Darkov. Zrušení pivovaru v Karviné bylo jedním z podstatných impulzů pro výstavbu nového pivovaru v Nošovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám