Hlavní obsah

V Karviné je několik dní v provozu mrtvá schránka

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná mrtvá schránka již několik dní funguje v Karviné. Mrtvá schránka je flash disk s daty.

Foto: Pavel Jaňurek

Mrtvá schránka v Karviné

Článek

Podstatou těchto schránek je výměna dat mezi uživateli. Lidé si mohou vzít ze schránky cokoliv, co na ní je, naopak zase mohou cokoli nahrát.

Karvinská schránka je však chráněna proti zápisu či přepsání. Uživatelé mohou z 512 MB velkého flash disku data pouze stahovat. Uživatelé tedy přijdou s notebookem k místu umístění dané schránky a pomocí USB přenosu si mohou zkopírovat data.

Tyto schránky bývají často umístěny na zcela veřejných místech. U lidí, kteří o takovýchto projektech nic neví, budí velký respekt. Mrtvé schránky jsou tak po Geocachingu další příležitostí pro IT nadšence, jak trávit svůj volný čas venku v přírodě či ve městě.

Karvinská schránka se od ostatních liší tím, že na ni uživatelé nemohou nic nahrát, mohou pouze stahovat informace o světelném znečištění, kterými ji autor naplnil. Schránka je zkušebně umístěna na ulici Jaroslava Vrchlického v Karviné-Novém Městě, hned vedle reklamního tubusu Průmyslového parku Karviná.

Světelné znečištění je problematika špatného osvětlení zejména ve městech, kdy halogenové a další lampy svítí zbytečně do vzduchu, aniž by cokoliv osvětlovaly. Mrhá se tak zbytečně energie a můžeme proto hovořit o světelném znečištění.

Informace o první karvinské mrtvé schránce můžete nalézt na adrese www.deaddrops.com/db/?page=view=408

Ve většině takovýchto schránek mohou lidé zanechat jakákoliv data a mohou si z flash disků odebrat, cokoliv budou chtít. Jedná se o nový druh zábavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám