Hlavní obsah

V Jičíně budou příští týden číst z městského rozhlasu pohádku

Novinky, Magda Doležalová
Aktualizováno

V rámci srpnové zkoušky hlásičů varovného systému uslyší lidé v ulicích Jičína pohádku. V úterý 19. srpna bude od 13:00 probíhat půlhodinová zkouška systému. Během ní bude jičínská knihovnice předčítat pověst O Pelíškovi. Čtení se zároveň stane pozvánkou na zářijový festival Jičín-město pohádky.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Varovný systém, který je v Jičíně nainstalován od začátku července a nyní je ve zkušebním provozu, se musí odzkoušet pro mluvené slovo a doladit jeho bezproblémové fungování. Proto se uskuteční ještě jedna intenzivní zkouška, při ní bude na 30 dobrovolníků objíždět všechny hlásiče a zaznamenávat případné problémy se zvukem. A proč pohádka?

„Při první zkoušce, kdy se z hlásičů linulo několik písniček stále dokola, se k nám dostala řada stížností. Protože jsou ale zkoušky hlásičů ještě nutné, přemýšleli jsme, jak to udělat. A protože do Jičína pohádky patří, domluvili jsme se s Nadačním fondem Jičín – město pohádky, že lidem přiblížíme touto formou hlavní téma letošního ročníku – Pelíšek, Pelíšky a Pelášení,“ vysvětluje místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

„Doufáme, že pohádka bude pro posluchače příjemnější,“ dodal. Pověst O Pelíškovi bude číst Věra Trybenekrová, knihovnice z Knihovny Václava Čtvrtka. Zkouška varovného systému se bude konat pouze v Jičíně, v osadách budou hlásiče vyzkoušeny následně.

Město prosí občany o spolupráci, aby radnici informovali o případné rezonanci, velké či malé hlasitosti, slyšitelnosti či nefunkčnost některého z hlásičů a podobně. Bezdrátové hlásiče, kterých je 175, jsou umístěny na sloupech veřejného osvětlení.

„Každý hlásič má své číslo, proto prosíme o nahlášení tohoto čísla a popis problému na email: dotaz@mujicin.cz, případně telefonicky na 493 545 342,“ uvádí Ing. Štěpánka Kolcová, která má na starosti krizové řízení. „Všechny námitky koncem prázdnin vyhodnotíme a dodavatel může poté systém ještě upravit k naší spokojenosti,“ dodala.

Varovný systém bude občany informovat v případě nebezpečí při mimořádných a krizových situacích (záplavy, požáry apod.). Může ale být také využíván pro informování veřejnosti o dění ve městě, např. o odstávkách dodávky energií, vody, výjimečných akcích atd.

Informace bude možné předávat jak plošně pro celé město, tak pro vybrané lokality. Do jaké míry bude systém mimo krizové situace využíván, bude rozhodovat rada města na některém ze svých příštích jednání. 

Jičín získal na projekt 90 procent dotaci z Operačního programu Životní prostředí a Státního fondu životního prostředí. Náklady se vyšplhaly na téměř pět miliónů korun. Systém bude ovládán ze služebny Městské policie Jičín. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám