Hlavní obsah

V Jeseníku se po stopách architektury vydají s Jaromírem Švejdíkem

Novinky, Věra Janků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý program nabídne široké veřejnosti 3. ročník festivalu Den architektury, který proběhne 5. a 6. října u příležitosti Mezinárodního dne architektury. Letos se uskuteční v jedenatřiceti městech, mezi kterými jsou i města slovenská nebo Londýn. Tentokrát mezi nimi ovšem nebude chybět ani Jeseník.

Foto: Aleš Tálský
Článek

Akce pořádaná občanským sdružením Kruh navazuje na předchozí dva ročníky, které navštívilo více než šest tisíc lidí ve čtyřiceti pěti českých a moravských městech.

„Neúnavně objevujeme architekturu, často i tam, kde zdánlivě žádná není. Snažíme se tak zprostředkovat povědomí o kvalitních stavbách a zvýšit citlivost vůči našemu nejbližšímu okolí,“ uvedla zakladatelka festivalu a architektka Marcela Steinbachová.

Festival probíhá formou procházek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury mladé a střední generace. Ti osobitým způsobem přiblíží veřejnosti zajímavé stavby současné architektury, s možností vstoupit do vybraných interiérů a zprostředkují architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti.

V Jeseníku proběhne Den architektury v sobotu 5. října s podtitulem vypůjčeným z knihy Zmizelá Morava a Slezsko: Jeseník "Město na soutoku řek Bělá a Staříč je jako perla v náramku obklopena ze tří stran horami." V rolích průvodců se objeví jesenický rodák a patriot Jaromír Švejdík a jeho syn Matyáš.

„První Den architektury v Jeseníku by neměl být fakticky historickou prohlídkou města, spíše příjemnou procházkou plnou vzpomínání, kde se budeme snažit najít znovu tu perlu obklopenou ze tří stran horami,“ prozradil k jesenické procházce mladý architekt Matyáš Švejdík.

Společně s průvodci můžete pátrat po charakteru města minulém i budoucím. Vydáte se z centra města do lázní a zase zpět. Zastavíte se v Bauerově sanatoriu Priessnitz, objevíte umění land artu, projdete skrze aleje, Muzikantskou stezkou, přes dvě náměstí, kolem sídlišť i starých vil. Budete hledat staré a srovnávat s novým. Jakou mělo tvář Freiwaldau, jakou Frývadov a poté Jeseník? A především: Jakou tvář bude mít?

Den architektury v Jeseníku proběhne v sobotu 5. října od 13 hodin. Sraz účastníků je u Caffé Ennea (nám. Svobody 832/25). Z Priessnitzových léčebných lázní zpět do města všechny sveze nový lázeňský expres, přesto si na procházku Jeseníkem pořádně odpočiňte a nachystejte vhodnou obuv. Do lázní se totiž vyjde pěšky tzv. Muzikantskou stezkou a architektonické putování bude zakončeno na místě s osobitým kouzlem a výhledem na Jeseník obklopený hřebeny hor.

Den architektury 2013 se v Jeseníku koná za podpory Města Jeseník a Priessnitzových léčebných lázní a.s.

Užitečné odkazy: www.denarchitektury.cz, www.kruh.info.

Reklama

Výběr článků

Načítám