Hlavní obsah

V Jabkenicích Smetana vytvořil stěžejní díla i čelil traumatům z náporu chorob

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hájenka v Jabkenicích, dnes památník Bedřicha Smetany, je budovou sálající pohodou a klidem, ač sám hudební skladatel zde prožíval muka nejistot z budoucnosti, dané chorobami a obavami z nastupujícího šílenství.

Foto: Petr Hejna

Jabkenická hájenka

Článek

Většina lidí si ve spojení s Bedřichem Smetanou (1824 - 1884) vybaví jeho rodnou Litomyšl, přestože zde jeho hudební aktivity byly teprve v plenkách.

Dochovaná skladatelská tvorba se prvně místopisně datuje k Jindřichovu Hradci, kam se rodina jeho otce, pivovarského sládka, přestěhovala za prací v roce 1831. Nicméně mnohem zásadnější pro jeho skladatelskou činnost,  kromě vrcholného období z počátků postižení hluchotou, byl i závěr jeho života, strávený plodně na hájence v Jabkenicích.

Smetana se na tuto fořtovnu na Mladoboleslavsku odstěhoval natrvalo 3. června 1876, a to ke své dceři Žofii Schwarzové (její manžel, lesmistr Josef Schwarz, tam působil služebně coby lesů pán od roku 1875). Skladatele k této cestě z města vedly především existenční důvody, spojené s finančními problémy Prozatímního divadla.

Právě zde zkomponoval Smetana některá svá stěžejní díla, kterými kromě dokončení cyklu Má vlast jsou například opery Hubička, Tajemství a Čertova stěna a dále klavírní cykly Sny a České tance, smyčcové kvartety a kompozice pro sborový zpěv.

Hned za plotem myslivny se tyčí pomník od Františka Bílka, kde kromě Smetany jsou zobrazeny i některé postavy z jeho tvorby. V souvislosti s tímto nejen sochařským umělcem stojí za připomínku expozice v Bílkově domě v Chýnově. Pamětní deska na průčelí hájenky pochází z roku 1888, od roku 1928 byla jako první muzejní expozice zpřístupněna skladatelova pracovna.

Dnes návštěvníci kromě ní mohou shlédnout i ložnici, rodinný salon a další místnosti. Sál s krajinnými obrázky Smetanova vnuka Zdeňka Schwarze umožňuje libovolný nerušený poslech z autorovy tvorby do sluchátek. Hudební salonek v přízemí s kapacitou čtyřicet míst je možno si i pronajmout pro pořádání vlastních akcí, k dispozici je nastálo piano.

Od roku 2004 je zde k vidění zrestaurovaná opona jabkenických ochotníků, kterou roku 1877 namalovala Betty Smetanová, skladatelova druhá manželka. V blízké oboře, součásti bývalého panství Thurn-Taxisů, je Smetanova stezka. 

I mimo sezónu, tedy od října do března, je možno Smetanův památník navštívit, a to po telefonické  domluvě - kontakt je uveden na webu provozovatele, kterým je Národní muzeum - Památník Bedřicha Smetany Jabkenice.

Kdo tedy zamíří na rovněž celoročně přístupný nedaleký zámek Loučeň, dozajista by neměl vynechat prohlídku i tohoto místa, vzdáleného od malebného sídla Thurn-Taxisů jen pár kilometrů. Velikán, rozdávající dodnes pocity radosti a vznešenosti svojí nesmrtelnou tvorbou, který ukončil svůj pohnutý život 12. května 1884 ve pražském Ústavu pro choromyslné v Praze na Novém Městě, si to dozajista zaslouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám